12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgenţiile imobiliare se cern

Agenţiile imobiliare se cern

La un an de la izbucnirea crizei economice în România, numărul agenţiilor imobiliare din Dolj a scăzut dramatic. Doar aproximativ 15% dintre acestea mai funcţionează, iar reprezentanţii acestora spun că nu este exclus ca numărul lor să se diminueze până în primăvară.

Din septembrie 2008, când şi-au făcut simţită prezenţa primele semne ale crizei, şi până în prezent, numărul agenţiilor imobiliare din Dolj a scăzut cu aproximativ 85%. „De la 200 de agenţii câte erau anul trecut, în prezent mai sunt doar 30“, a declarat Cristian Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).
Acesta a explicat că agenţiile care mai funcţionează s-au menţinut pe piaţă reducând cheltuielile de funcţionare, în special prin schimbarea sediilor în spaţii mult mai mici sau în propriile locuinţe şi reducerea personalului. În plus, şi-au profesionalizat serviciile şi le-au diversificat (oferă acum servicii de vânzare sau închiriere atât a locuinţelor, cât şi a spaţiilor de birouri sau comerciale, precum şi activităţi de evaluare şi consultanţă). Potrivit vicepreşedintelui ARAI, avantajate au fost şi agenţiile care au avut un portofoliu bogat de clienţi şi care au ştiut de-a lungul timpului să obţină recomandări pozitive.

Agenţiile au nevoie de servicii profesionalizate

Nici următoarea perioadă nu va fi tocmai uşoară pentru agenţiile imobiliare. „Pentru a rezista pe piaţă, agenţiile imobiliare trebuie să-şi profesionalizeze serviciile şi să evite să lucreze pe proiecte care nu le acoperă lucrările de execuţie“, a precizat Cristian Clenciu. Chiar şi aşa, numărul celor care vor reuşi să menţină pe piaţă ar mai putea scădea.
„Deocamdată, cred că numărul agenţiilor va mai scădea până în primăvară-vară. Apoi, cei care se vor hotărî să se lanseze într-o astfel de afacere trebuie să fie foarte bine pregătiţi sau să angajeze oameni foarte bine pregătiţi pentru că nu vor mai exista agenţii de colţ de stradă“, a adăugat Clenciu.
În paralel cu scăderea numărului de agenţii din judeţ, reprezentanţii agenţiilor imobiliare au sesizat şi o uşoară creştere a volumului de tranzacţii. „Chiar dacă la volume mai mici decât în toamna lui 2007 – primăvara lui 2008, în prezent se lucrează la volume mai mari decât în toamna lui 2008 – primăvara lui 2009“, a explicat vicepreşedintele ARAI.

Situaţie dramatică la nivel naţional

Situaţia este asemănătoare şi la nivel naţional. La numai şase luni de la apariţia primelor semne ale crizei imobiliare, numărul agenţiilor imobiliare din România a scăzut la jumătate.
„Bilanţul la şase luni al crizei din imobiliare arată înjumătăţiri pe linie: închiderea sau suspendarea activităţii pentru mai mult de jumătate dintre agenţiile imobiliare mici şi medii, scădere de 25% până la 50% a pieţei de consultanţă, precum şi înjumătăţirea numărului de consultanţi, spun reprezentanţii companiilor de profil“, notează dailybusiness.ro. Cel mai afectat sector a fost cel rezidenţial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII