7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStarea de spirit a românilor: incertitudine, teamă

Starea de spirit a românilor: incertitudine, teamă

Cele mai mari temeri ale românilor în perioada crizei sunt legate de pierderea locului de muncă şi de imposibilitatea de a-şi achita datoriile, potrivit unui studiu publicat ieri de compania de cercetare a pieţei GfK România.
„Anul acesta, într-un context dominat de incertitudine şi nesiguranţă privind viitorul apropiat, riscul de a-şi pierde locul de muncă a devenit cea mai puternică temere a românilor. Urmează teama de a nu-şi mai putea plăti datoriile şi îngrijorarea legată de scăderea calităţii vieţii“, se mai arată în studiul GfK România.
Potrivit acestuia, românii se preocupau anul trecut de atingerea unui nivel de trai cât mai decent şi de obţinerea unui plus de confort în viaţa de zi cu zi, astfel că atunci ei erau îngrijoraţi de rata inflaţiei, pentru că aceasta le ameninţa zona de câştig şi investiţiile.
„Dacă anul 2008 a fost caracterizat de efervescenţă în consum, iniţiativă, sentimentul că «se poate», starea de spirit actuală a românilor are ca principale atribute incertitudinea, teama, precum şi un sentiment de vulnerabilitate. Oamenii sunt mult mai reticenţi şi rezervaţi în asumarea riscurilor, iar legătura emoţională cu familia şi grija faţă de copii au crescut“, mai arată institutul de cercetare.
Mulţi români cu venituri mici şi medii au spus că sunt „mai îngrijoraţi“ anul acesta de riscul unei posibile îmbolnăviri. „Este o problemă în care se simt total descoperiţi: deşi public, serviciul de sănătate costă, iar majoritatea nu dispun de economii la care să apeleze în caz de urgenţă“, a mai evidenţiat GfK.
În plus, românii au spus că nu-şi mai pot permite să acceseze un credit pentru a-şi acoperi cheltuielile de sănătate în caz de nevoie, aşa cum ar fi făcut în anii trecuţi, când se puteau baza pe un venit relativ sigur şi puteau accesa produse bancare la preţuri mult mai mici decât în prezent.
Studiul mai arată că românii consideră că rolul statului în depăşirea acestei perioade de criză este „decisiv“, dar nu au prea mare încredere în capacitatea guvernului de a veni cu soluţii de redresare a situaţiei economice actuale.
În schimb, BNR, prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, este privită cu încredere, fiind percepută drept singura instituţie care ţine cont de interesele românilor şi acţionează ferm în favoarea lor.
Informaţiile provin din studiul sindicalizat realizat de GfK România „Ce s-a schimbat în atitudinile şi comportamentul de cumpărare al românilor“, lansat în iunie 2009, şi care a avut trei surse: panel de consumatori, cercetare calitativă şi cercetare cantitativă.
GfK România a avut o cifră de afaceri de 9,1 milioane de euro în 2008. Grupul GfK a fost înfiinţat în 1934, iar în prezent a ajuns la 130 de reprezentanţe, birouri şi participări active în peste 90 de ţări şi are aproximativ 10.000 de angajaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS