10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRestanţele la credite au devenit îngrijorătoare

Restanţele la credite au devenit îngrijorătoare

Doljenii s-au situat peste media pe ţară în ceea ce priveşte restanţele la creditele către bănci. BNR Dolj consideră că „aceste creşteri devin îngrijorătoare“ şi că firmele sunt cele care au înregistrat cele mai multe credite neachitate în termen. BNR a solicitat mai multor bănci să opereze majorări de capital pentru acoperirea pierderilor potenţiale.  

Populaţia şi firmele doljene au înregistrat în luna aprilie restanţe foarte mari la plata creditelor bancare, cu 51% mai mult decât cele din luna martie, aşa cum GdS prezenta zilele trecute. Până la începutul lunii mai, creditele nerambursate la timp au ajuns în Dolj la peste 108 milioane de lei. Statisticile publicate de Banca Naţională a României (BNR) arată că, în Dolj, „ponderea împrumuturilor restante în total credite a crescut la 4,4%, peste ponderea de 3,4%, înregistrată la nivelul întregii ţări“, după cum a spus directorul Sucursalei doljene a BNR, Gheorghe Gherghinescu. Cele mai importante cauze care au condus la creşterea creditelor neperformante pentru judeţul Dolj sunt şomajul ridicat (8,9%, conform Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă), deteriorarea condiţiilor economice, menţinerea dobânzilor ridicate la operaţiunile în lei.

Firmele, în incapacitate de plată

Însă, analizând situaţia din judeţ în luna aprilie, BNR Dolj consideră că au crescut mai mult restanţele firmelor către bănci decât cele ale populaţiei. „Având în vedere că în luna aprilie 2009 nu s-a întâmplat nimic deosebit care să afecteze aşa de mult puterea de cumpărare sau comportamentul financiar al persoanelor fizice, credem că ponderea împrumuturilor restante în total credite a crescut mai mult pe segmentul persoanelor juridice decât pe cel al populaţiei. Scăderea volumului comenzilor şi blocajul financiar au condus la dificultăţi în restituirea creditelor contractate, iar unii agenţi economici au ajuns în incapacitate de plată“, a precizat Gheorghe Gherghinescu. Filiala doljeană a BNR consideră că în luna aprilie au fost şi „factori conjuncturali“ care au influenţat neplata la timp a ratelor bancare, cum ar fi cheltuielile suplimentare ale familiilor pentru Sărbătorile de Paşte.

Restul Olteniei stă mai bine

Dintre toate judeţele Olteniei, Doljul a fost cel mai afectat, în sensul că restanţele populaţiei şi ale firmelor au crescut accelerat, cu 51% mai mult decât în luna martie pentru creditele în lei şi cu 50% mai mult la împrumuturile în valută. Astfel, datele comparative prezentate de BNR Dolj arată că în aprilie, faţă de luna anterioară, creditele restante au crescut cu 5,41% în judeţul Gorj, cu 7,81% în Vâlcea, cu 7,89% în Olt şi cu 12,94% în Mehedinţi.  

Rambursarea creditelor – o mare problemă

Creşterea bruscă a restanţelor doljenilor către bănci în luna aprilie este o chestiune care dă de gândit oficialilor din BNR. „Aceste creşteri devin îngrijorătoare, iar BNR a solicitat mai multor bănci să opereze majorări de capital, în condiţiile în care solvabilitatea acestora coboară sub 10%, pe fondul deteriorării portofoliilor de credite (…). Unele bănci au operat deja majorări de capital (168 de milioane de euro în primul trimestru)“, a subliniat Gheorghe Gherghinescu. Acesta a mai spus că astfel de măsuri sunt necesare pentru sistemul bancar atunci când se înregistrează dificultăţi la rambursarea creditelor şi „băncile sunt obligate să constituie provizioane pentru acoperirea pierderilor potenţiale, iar în calculul solvabilităţii pentru aceste expuneri apar cerinţe mai mari de capital“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII