19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMălai umflat pentru exproprierile de la Calafat

Mălai umflat pentru exproprierile de la Calafat

Exproprierea imobilelor de la Calafat pentru construirea infrastructurii rutiere şi feroviare care face legătura cu podul peste Dunăre se apropie de final. Suma pe care o va plăti statul proprietarilor de terenuri a crescut într-o lună de peste şapte ori.

Constructorul spaniol AZVi, câştigătorul licitaţiei de construire a infrastructurii podului Calafat-Vidin pe malul românesc, va putea începe în curând lucrările. Guvernul a aprobat acum câteva zile o hotărâre prin care a stabilit suma destinată exproprierilor, procedura de atribuire a banilor şi numele persoanelor ce vor fi expropriate în acest an. Printre acestea se numără şi câteva societăţi comerciale, cum ar fi Rosal Servis, deţinută, din câte se pare, de fiul deputatului Silviu Prigoană, Honorius.

Ministerul s-a răzgândit

Potrivit HG nr. 576/2009, peste şapte milioane de lei vor intra în conturile proprietarilor de terenuri aflate în zona de construcţie a infrastructurii. „Se aprobă ca justă despăgubire (…) suma de 7.350.000 de lei alocată din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita prevederilor anuale…“, se arată în hotărârea de guvern. Banii vor fi viraţi într-un cont bancar al Companiei de Drumuri în 15 zile de la intrarea în vigoare a HG. Guvernul a devenit brusc generos în privinţa exproprierilor, ţinând cont că, în urmă cu o lună, nu era dispus să ofere anul acesta decât 991.614 lei, de aproape şapte ori mai puţin, aşa cum preciza Ministerul Transporturilor într-un răspuns trimis GdS pe 1 aprilie. De noua hotărâre de guvern vor beneficia, într-o primă fază, 112 persoane, deţinătoare a aproximativ 267.000 de metri pătraţi. Acestea vor primi circa şase euro pe metrul pătrat, dar suma poate varia în funcţie de categoria terenului. Potrivit aceluiaşi comunicat trimis GdS, pentru terenul extravilan arabil, cultură de câmp, despăgubirea este de 3 euro/mp, pentru teren extravilan cu vii pe rod – 7 euro/mp, pentru terenul extravilan cu livezi pe rod – 7 euro/mp, pentru terenul intravilan cu vii pe rod – 10 euro/mp, pentru terenul intravilan, zona periferică a oraşului, fără utilităţi – 10 euro/mp, iar pentru terenul intravilan, zona C de oraş, cu utilităţi – 25 euro/mp   

Despăgubiri cât zice Osiac de la fisc

Până la plata efectivă a banilor, trebuie derulate mai întâi procedurile de expropriere, aflate acum în faza finală. „Exproprierea propriu-zisă presupune două etape. Mai întâi se întocmeşte dosarul cadastral, adică măsurarea şi dezmembrarea terenului, apoi, dosarul ajunge la firma de evaluare, care stabileşte suma care va fi oferită fiecărei persoane expropriate“, a declarat unul dintre reprezentanţii firmei IPTANA din Bucureşti, proiectantul lucrării de pe malul românesc. Firma care a efectuat evaluările terenurilor, Exval Cont, este din Craiova şi aparţine soţiei şi fiului lui Constantin Osiac, şef serviciu la control fiscal din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj.

Terenu’ şi banu’

Din cele 112 poziţii de pe tabelul guvernului ies în evidenţă cinci persoane cu suprafeţe generoase care, dacă nu ar fi venit statul, poate nu ar fi reuşit să vândă terenul în vremuri de criză. Cea mai mare suprafaţă se află în proprietatea lui Constantin Chiriţescu şi a Veronicăi Burileanu, 32.326 de metri pătraţi. La preţul mediu de şase euro metrul pătrat, aceştia vor primi aproape două sute de mii de euro sau 800.000 de euro, dacă terenul este în intravilan. Alte persoane cu peste 10.000 de metri pătraţi sunt Stelian Voinea, Alexandru Trăistaru sau Vasile Nistor. Şi firmele vor primi despăgubiri. Magliere Cristian Impex deţine terenuri în mai multe zone, iar Rosal Servis, aproximativ 3.500 de metri pătraţi. Potrivit Registrului Comerţului, există firma Rosal Grand Servis, deţinută de Honorius Prigoană, fiul deputatului PD-L Silviu Prigoană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII