21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCasă, dulce casă... garantată de stat

Casă, dulce casă… garantată de stat

Tinerii care vor să-şi cumpere prima locuinţă prin credit ipotecar primesc garanţie din partea statului. Numai că băncile susţin că potenţialii astfel de clienţi trebuie să se califice la condiţiile impuse de acestea: să aibă venituri care să le permită plata ratelor lunare şi să obţină scoringul necesar pentru a primi împrumutul.

Propunerea guvernului de a garanta creditele ipotecare ale persoanelor care cumpără prima locuinţă a stârnit interesul potenţialilor cumpărători, dar şi al băncilor deopotrivă. Persoanele care nu au în proprietate nici o casă se pot împrumuta la bănci, iar statul garantează 80% din costul apartamentului. Locuinţa nu trebuie să fie mai scumpă de 60.000 de euro, iar cumpărătorul are avantajul că va plăti un avans de numai 5%, în loc de 20-25%, cât este în prezent. Garantarea pentru persoanele din Oltenia se va face prin intermediul Fondului Local de Garantare Craiova, filială a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) SA IFN – instituţie la care unic acţionar este statul.

Clienţii trebuie să aibă venituri consistente

Bancherii spun că, totuşi, persoana fizică respectivă trebuie să se încadreze în condiţiile de creditare a băncii, adică să aibă veniturile necesare şi să primească punctaj mare la scoring (evaluare a băncii). „Cei care se împrumută trebuie să se califice din punct de vedere al veniturilor. La noi, gradul de îndatorare este de 50% din venituri. Garantarea de către stat a creditului este foarte bună pentru că până acum, apartamentul era evaluat conform unor indici, iar clientul fie trebuia să dea un avans mai mare, fie trebuia să mai garanteze cu ceva pentru a primi contravaloarea apartamentului de la bancă“, a spus un bancher din cadrul Raiffeisen Bank. Reprezentanţii Băncii Transilvania susţin că „garantarea creditului vine după acceptarea clientului de către bancă. Persoanele fizice trebuie, mai întâi, să se încadreze în cerinţele băncii pentru acordarea de credite. Dar băncile vor fi mai permisive dacă împrumuturile pentru locuinţe vor fi garantate de stat. Este posibil ca băncile să creeze condiţii favorabile pentru tineri, fie să mai scadă dobânda pentru că au certitudinea că îşi vor recupera creditul, fie vor accepta alte venituri în calculul punctajului“.

„Băncile vor scădea dobânzile“

Directorul Fondului Local de Garantare Craiova, filială a FNGCIMM, Gheorghe Lăpădat, susţine că, referitor la programul guvernamental „Prima casă“, acesta este în stadiul de proiect, iar instituţiile şi autorităţile implicate lucrează la stabilirea modalităţilor tehnice cu transpunere în plan legislativ. „Obiectul de activitate al FNGCIMM trebuie extins din cauză că în forma actuală se pot garanta doar credite pentru persoane juridice, nu şi pentru cele fizice“, a precizat directorul Fondului Local de Garantare. Lăpădat explică din ce bani vor fi garantate creditele: „Guvernul urmează să emită o garanţie de 80 de milioane de euro pentru Fond, garanţie pe care noi o putem expune până la un miliard de euro“. De asemenea, el a adăugat că şi băncile trebuie să-şi modifice normele de funcţionare pentru că nu există în acest moment precizări în norme referitoare la garantarea împrumuturilor de către stat. „Este o iniţiativă foarte bună, care va asigura confort băncilor, va relansa creditarea şi va conduce la reducerea dobânzilor pentru creditele ipotecare, pentru că prin garantarea creditelor pentru tineri băncile primesc garanţii certe, lichide şi exigibile, astfel că riscul aferent unui astfel de credit se micşorează. De aceea vor putea să scadă dobânzile“, a menţionat directorul citat. „(…) Este indiscutabil că şi decizia de garantare de către stat a creditelor ipotecare va influenţa atât oferta băncilor pentru astfel de credite, cât şi cererea venită din partea populaţiei“, a spus şi Gheorghe Gherghinescu, directorul filialei doljene a BNR.  

Venituri consistente la calculul ratei
La o bancă oarecare, pentru un împrumut pe 20 de ani, în sumă de 60.000 de euro, adică 250.000 de lei, împrumutatul trebuie să aibă venituri foarte mari. La un avans minim de 5%, pentru un credit ipotecar persoana în cauză trebuie să plătească lunar rata plus dobânda în sumă de circa 3.000 de lei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII