19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul îşi bate joc de şoferi

Guvernul îşi bate joc de şoferi

Fiscul vrea să oblige persoanele fizice care cumpără maşini din spaţiul intracomunitar să plătească mai întâi TVA către statul român şi după aceea să-şi poată înmatricula autoturismele. Cetăţeanul ar plăti de două ori TVA. Încă nu este clar dacă prevederea se aplică şi pentru maşinile second hand, şi pentru cele noi.

Un act normativ care va fi publicat zilele următoare în Monitorul Oficial obligă persoanele fizice care îşi cumpără un autoturism din spaţiul intracomunitar să plătească încă o dată taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi către statul român, a anunţat, zilele trecute, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar. Cu alte cuvinte, o persoană fizică şi-a cumpărat o maşină dintr-un stat membru UE. I s-a emis factură şi a plătit inclusiv TVA. Vine cu maşina în ţară şi ajunge la Fisc, unde, obligatoriu, mai plăteşte o dată TVA (19%) şi abia după aceea autoturismul său poate fi înmatriculat în România. Deci a plătit de două ori TVA. Cu dovada înmatriculării maşinii în România, omul poate să meargă înapoi în ţara de unde a cumpărat autoturismul pentru a i se restitui TVA plătită acolo. Până la această dată, persoanele fizice nu erau plătitoare de TVA în ţară dacă achiziţionau un autoturism din străinătate (din ţările UE), au spus oficiali din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Preşedintele ANAF susţinea că s-a luat decizia de a obliga persoanele fizice la plata TVA înainte de înmatriculare din cauză că mai multe firme specializate în achiziţii de autoturisme au reclamat practici de concurenţă neloială, în sensul că persoane fizice cumpărau maşini din UE şi le vindeau în ţară, fără să mai fie obligate la plata TVA în România. În prezent, reprezentanţii Fiscului doljean nu ştiu cu exactitate dacă prevederile se aplică şi maşinilor second hand aduse din spaţiul intracomunitar sau numai celor noi. Abia după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial se va cunoaşte situaţia exactă.

Piedici în verificarea actelor

Fiscul va lua în calcul factura externă cu care se prezintă omul la ghişeu, dar nu va putea să vadă dacă firma respectivă a vândut un autoturism lui nea Gheorghe din Craiova. În sistemul internaţional de verificare încrucişată a achiziţiilor intracomunitare, ANAF nu are cum să afle dacă maşina X a fost vândută clientului Y. „La achiziţiile sau vânzările intracomunitare, se raportează valoarea totală a tranzacţiilor pe fiecare client/furnizor, numele clientului/furnizorului şi tipul tranzacţiei, dar nu şi obiectul tranzacţiei, adică exact ce a cumpărat sau ce a vândut“, a spus un oficial din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Aşadar, obligaţia plăţii TVA este strict pentru a descuraja persoanele fizice să cumpere maşini noi din UE.

Mii de maşini din UE, înmatriculate în Dolj

Anul trecut, în Dolj au fost aduse din spaţiul intracomunitar de aproape de trei ori mai multe maşini la mâna a doua decât cele noi. Potrivit adjunctului şefului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj, subcomisar Costel Preda, „în 2008 au fost înmatriculate în judeţ 8.301 autoturisme uzate cumpărate din spaţiul UE şi 2.816 autovehicule noi au fost achiziţionate din spaţiul intracomunitar, atât de persoane fizice, cât şi juridice“.

Craiovenii dezaprobă „dublarea“ TVA

Unii craioveni susţin că este incorect ca un cetăţean al UE să plătească de două ori TVA pentru acelaşi produs. „De ce să plătesc de două ori TVA? Dacă am achitat în Germania, de ce să-l mai plătesc şi în România? Eu nu sunt tot cetăţean european? Alte persoane, dacă vor cumpăra un produs din România, vor plăti TVA şi la ei în ţară?“, a spus Sebastian Alexandrescu, din Craiova. La o maşină second hand de 3.000 de euro, TVA în Germania este de 480 de euro. Puţini sunt cei care se mai întorc să-şi recupereze TVA de acolo. Alt craiovean, să-i spunem Cristi, şi-a cumpărat chiar anul acesta o maşină din Germania. El nu s-ar mai înapoia la nemţi să-şi recupereze TVA. „Am plecat cu autocarul, apoi am luat şi un tren, o noapte am dormit la hotel. Toate acestea plus mâncarea şi motorina de la întoarcere m-au costat în jur de 450 de euro. Nu e corect să mai plăteşti o dată TVA în ţară dacă ai luat maşina pe persoană fizică“, a spus craioveanul.

„De ce să plătesc de două ori TVA? Dacă am achitat în Germania, de ce să-l mai plătesc şi în România? Eu nu sunt tot cetăţean european? Alte persoane, dacă vor cumpăra un produs din România, vor plăti TVA şi la ei în ţară?“

Sebastian Alexandrescu, din Craiova

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII