10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBanda cetăţeanului - armă antiradar la îndemâna şoferilor

Banda cetăţeanului – armă antiradar la îndemâna şoferilor

Radiocomunicaţiile rutiere în bandă liberă sunt o alternativă la detectoarele radar, ce urmează să fie interzise de statul român. Rata de penetrare pe totalul pieţei este încă mică, însă în rândul camioanelor aceasta atinge o cotă de 80%.

Echipamentele de radiocomunicaţii rutiere în bandă liberă sunt încă prea puţin cunoscute pe plan local. Sunt dispozitive destinate întregului segment auto şi care s-au dovedit, în special în ţările occidentale, eficiente. Aceste dispozitive sunt extrem de utile în ceea ce priveşte evitarea problemelor de trafic, a zonelor aglomerate, a blocajelor provocate de accidente ori din alte cauze, naturale sau nenaturale, în informarea în mod continuu a condiţiilor de trafic. Alt avantaj al acestui dispozitiv este acela că foloseşte o frecvenţă radio gratuită CB (Citizen Band – Banda Cetăţeanului sau Bandă Liberă), în comparaţie cu cele ale companiilor de taximetre, de exemplu, care sunt nevoite să închirieze astfel de frecvenţe. Raza de acţiune a unei staţii de emisie-recepţie de acest tip variază între 10 şi 50 de kilometri, în funcţie de puterea de emisie a fiecărui model.
Alt avantaj al acestor dispozitive este acela că şoferii se pot informa de locurile în care sunt instalate punctele radar. Acestea se pot dovedi foarte utile, fiind văzute drept o alternativă la detectoarele radar, ce vor fi interzise de statul român. „Acest segment se va dezvolta în următoarea perioadă, lucru ce se va datora şi schimbării legislaţiei rutiere, care va interzice utilizarea detectoarelor de radar, şi este reprezentat de autoturismele personale, şoferii descoperind importanţa utilizării acestor dispozitive în deplasările atât pe distanţe scurte, cât şi pe trasee mai lungi“, se arată într-un comunicat al President Electronics România, importator de echipamente de radiocomunicaţii rutiere în bandă liberă.
Având în vedere că este un produs care se adresează atât autovehiculelor de mare tonaj şi autoutilitarelor, cât şi autoturismelor, iar cererea este variată, este foarte dificil de realizat o estimare cât mai aproape de realitate, a afirmat Dan Flămânzeanu, manager general al President Electronics România. „Putem însă să facem o estimare a utilizării în rândul camioanelor, unde rata de penetrare este de peste 80% tocmai datorită funcţionalităţii şi utilităţii acestor tehnologii. Tendinţa este de creştere atât pe segmentul de vehicule grele, cât şi în ceea ce priveşte autoturismele personale sau ale companiilor ce activează în domeniul distribuţiei şi construcţiilor“, a declarat Dan Flămânzeanu.

Piaţa locală este în dezvoltare

Acesta a afirmat că piaţa locală este în plină dezvoltare, iar rezultatele afişate de la începutul anului indică o creştere a vânzărilor faţă de nivelul înregistrat în 2008. „Urmând exemplul Poloniei, unde piaţa este în dezvoltare de aproximativ şapte ani, iar primele rezultate din 2009 prevăd o majorare faţă de nivelul vânzărilor din 2008, consider că tendinţa generală este de creştere şi în România pe măsură ce tot mai mulţi şoferi descoperă avantajele tehnologiei radio CB“, a precizat oficialul President.
Potrivit acestuia, în prezent, pe piaţă există mai multe firme care comercializează aceste dispozitive, predominând produsele mai ieftine şi ceva mai slabe din punct de vedere calitativ, valoarea pieţei fiind estimată la două milioane de euro.
Totodată, Flămânzeanu a precizat că este destul de dificil de realizat o astfel de estimare pe termen lung, ţinând cont de schimbările mai puţin previzibile care au loc în contextul actual. „Ceea ce se observă însă este tendinţa de a aborda comunicaţiile radio în bandă liberă dintr-o perspectivă familiară, existând din ce în ce mai mulţi utilizatori care optează pentru a-şi instala un astfel de dispozitiv acasă“, a adăugat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII