10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSIF Oltenia bagă 20 de milioane de euro la ciorap

SIF Oltenia bagă 20 de milioane de euro la ciorap

Staff-ul societăţii propune AGA să nu acorde dividende pentru 2008. Banii ar urma să fie plasaţi în bănci pentru zile negre şi pentru finanţarea societăţilor din portofoliu. Cheltuielile anuale sunt de aproape 2.200 euro/lună/salariat.

Consiliul de Administraţie (CA) al SIF Oltenia a anunţat că va propune Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) societăţii, care se va întruni pe 24/25 aprilie, folosirea profitului net pe anul 2008 – în valoare de 87,6 milioane de lei (20,4 milioane de euro) – ca sursă proprie de finanţare. Cu alte cuvinte, societatea nu va distribui dividende acţionarilor. „Valoarea activului unitar net  din 2008 este sub cea a anului 2007. În aceste condiţii, CA poate propune nedistribuirea de dividende, conform Codului Fiscal. Fără îndoială, ele ar însemna un câştig pe termen scurt pentru acţionari, însă pe termen lung nu se ştie, pentru că vârful crizei nu a fost încă atins la noi. Vrem să facem depozite bancare cu aceşti bani, pe care să îi folosim la nevoie pentru plasamente avantajoase“, a precizat Teodor Buzatu, membru în CA.
De partea cealaltă, acţionarii sunt nemulţumiţi că o parte din profituri nu se distribuie. „Probabil că nu le ajunge pentru fondul de salarii, de 20 de milioane pe an. Ei se înfruptă şi acţionarilor nu le dau dividende. Ce să mai zic? Era important să dea dividende şi pentru că acesta ar fi un semn bun şi pentru investitori“, a spus Cătălin Chelu, unul dintre principalii acţionari ai SIF Oltenia. Despre el se spune că ar controla concertat aproape 10% din SIF, ceea ce i-ar aduce bani importanţi din dividende.

Cheltuielile au scăzut cu 10,9 milioane de euro

Potrivit raportului financiar pe 2008, profitul net al SIF Oltenia este de 20,4 milioane de euro. Valoarea de piaţă a portofoliului s-a depreciat cu 57,7%, iar 47,25% din valoarea de piaţă a acţiunilor este dată de pachetele listate la BVB. Cum criza financiară a lovit în plin piaţa de capital românească, valoarea pachetelor listate la BVB s-a depreciat cu 72,55%, iar acţiunea SIF 5 a încheiat anul 2008 cu o depreciere de 87% faţă de anul precedent, capitalizarea bursieră fiind de 85 de milioane de euro. Raportat la valoarea nominală a pachetelor, SIF Oltenia are cele mai mari deţineri în sectorul finanţe, bănci, asigurări (37,04%) şi resurse, petrol (10,90%).
Pentru 2009, conducerea SIF anticipează că o serie de emitenţi care nu mai îndeplinesc condiţiile vor fi delistaţi de la BVB, ceea ce sporeşte riscurile legate de lichiditate. Totodată, rezervele din profiturile pe 2008 vor fi dirijate şi spre „susţinerea societăţilor din portofoliu care se vor confrunta cu probleme financiare“ prin „achiziţii de acţiuni în cadrul emisiunilor de pe piaţa primară“.
Interesant este capitolul de cheltuieli pe 2008 al SIF, comparativ cu anul anterior. Astfel, cheltuielile totale pe anul trecut s-au ridicat la 34,6 milioane de lei (opt milioane de euro), faţă de cele din 2007 – 81,6 milioane de lei (19 milioane de euro). Diferenţele notabile provin din cheltuielile cu investiţiile financiare cedate – 20,8 milioane de lei, impozitul pe profit (13,4 milioane de lei) şi cheltuielile cu provizioane şi amortizări (16,9 milioane de lei).  Au crescut, în schimb, cheltuielile cu salariile personalului, de la 7,5 milioane de lei la 10,4 milioane de lei, şi cele cu protecţia socială – de la 2,14 milioane la 3,43 milioane de lei. În medie, rezultă cheltuieli lunare de aproape 2.200 euro/lună/angajat.
Teodor Buzatu a explicat că diferenţa la impozitul pe profit provine de la provizioane: „În 2008 nu am mai făcut provizioane şi de aceea nu am mai plătit atât impozit“. Totuşi, cheltuielile cu salariile i se par „prea mari“, cu toate că „46% din aceste cheltuieli se duc la stat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU