12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSelecţie naturală pentru taximetriştii din Craiova

Selecţie naturală pentru taximetriştii din Craiova

Criza economică va duce la reducerea numărului de taxiuri din oraş, susţin reprezentanţii breslei. Autorităţile spun că în Bănie nu mai există taximetrişti-pirat.

Taximetriştii craioveni nu au probleme din cauza „piraţilor“, ci suferă din cauza crizei economice, fapt care va duce în final la selecţia lor pe baze financiare, a precizat ieri Narcis Manea, director al Camerei Naţionale a Taximetriştilor din România (CNTR) – filiala Dolj. „Taximetriştii suferă şi ei din cauza crizei economice. Se văd cu ochiul liber cozile din staţiile de taxi. Oamenii circulă mai puţin cu taxiul în această perioadă, cu toate că în Craiova se practică printre cele mai scăzute tarife. Preţurile au fost ţinute jos, deşi costurile sunt importante, iar maşinile sunt înlocuite permanent. Până la urmă, se va face selecţia economică: rezistă cine poate“, a declarat Manea. Potrivit acestuia, Bănia este printre cele mai avantajoase oraşe din punct de vedere al consumatorilor acestor servicii. „Sunt cele mai ieftine servicii din toată ţara. Avem 185 de operatori de taximetrie şi 600 de persoane fizice care practică această meserie, numărul maşinilor fiind de 2.050. Nu mai sunt ca altădată doritori pe listele de aşteptare, deoarece ştiu că numărul autorizaţiilor de taximetrie trebuie să scadă“, a mai spus Narcis Manea.

Norma pentru Craiova – 1.200 de taxiuri

Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, spune că legislaţia actuală prevede un număr mult mai mic de taxiuri pentru oraş, faţă de cel existent: „Legea nr. 38/2003 privind taximetria a fost modificată. Iniţial, numărul de taxiuri permis pentru Craiova era de 2.160. Reglementările actuale prevăd patru taxiuri la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că trebuie să avem 1.200. În prezent, sunt 2.050 de autorizaţii, pentru că o parte dintre cele existente au fost anulate din diferite motive. În locul autorizaţiilor anulate nu se emit altele“, a spus Carmen Licu. Primăria va pune la dispoziţie noi autorizaţii de taximetrie numai după ce numărul taxiurilor din Craiova va scădea sub 1.200. Până atunci însă, operatorii pot vinde firmele respective, cu tot cu activitatea de taxi. După cum s-a putut observa, unele societăţi ca Vulturul sau PML au dispărut de pe piaţă. În locul PML, spre exemplu, a apărut taxi Barby, ceea ce i-a derutat pe unii dintre clienţii fideli ai acestei companii. Explicaţia este cât se poate de simplă: PML şi Vulturul sunt mărci care au fost înregistrate la OSIM de către concurenţii de la Romnicon SRL. Trebuie spus că mişcarea făcută de Nistor Duval, patronul Romnicon, nu a luat locurile concurenţilor, ci doar marca. Altă firmă care nu a mai fost văzută este Continental – companie care şi-a întrerupt temporar activitatea. Autorităţile susţin că în Craiova nu mai sunt probleme cu taximetriştii – pirat. „Se fac permanent controale împreună cu reprezentanţii Primăriei Craiova, dar nu descoperim cazuri de practicanţi fără autorizaţie de transport. În unele cazuri, sunt depistaţi taximetrişti fără atestate, dar şi aceste cazuri sunt rare, pentru că sancţiunile sunt dure (pot duce la pierderea autorizaţiei pentru maşina respectivă) şi firmele nu riscă“, a spus subinspector Alin Apostol, din cadrul Poliţiei Rutiere Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII