23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPensionarii aşteaptă banii guvernului

Pensionarii aşteaptă banii guvernului

Zeci de mii de persoane din Oltenia vor primi pensii mărite după ce guvernul a decis creşterea pensiei minime sociale garantate la 300 de lei din aprilie şi la 350 de lei din octombrie. Cei mai puţini pensionari care se vor bucura de ordonanţa guvernului sunt din judeţul Gorj.

În Dolj, 17.299 de persoane încasează pensii lunare sub 300 de lei, potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii. Dintre aceste persoane, numărul de pensionari din sistemul de stat este de 8.862, iar de agricultori – 8.437. De la 1 octombrie, 29.179 de persoane ar urma să beneficieze de pensia minimă de 350 de lei. „Este doar un număr estimat al pensionarilor care vor primi majorări de pensie“, a spus directoarea Casei Judeţene de Pensii Dolj, Ileana Ciutan. Numărul exact al pensionarilor doljeni care vor beneficia de pensia socială de 300 de lei de la 1 aprilie se va stabili abia după ce se pun de acord toate bazele de date ale pensionarilor (de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apărării Naţionale, SRI şi baza de date a avocaţilor).
„Se face suprapunerea după codul numeric personal pentru a se vedea câţi au venituri din pensii cumulate, care să totalizeze sub 300 de lei. Abia pentru aceia se va acorda pensia socială de 300 de lei de la 1 aprilie“, a spus directoarea Casei Judeţene de Pensii Dolj, Ileana Ciutan.

300 de gorjeni vor avea pensie socială minimă

În judeţul Gorj, există aproximativ 300 de persoane care au pensii sub 300 de lei, potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii. „Încă nu ştim numărul exact de pensionari pentru că trebuie să revizuim foarte multe dosare. Trebuie să vedem câte persoane au pensii din sistemul public. Este posibil să fie mai puţini pensionari, sub 300. Această cifră este probabilă“, a declarat Maria Udroiu, directoare adjunctă a Casei Judeţene de Pensii Gorj. Gorjenii care au pensii din sistemul public fie au lucrat foarte puţin, fie au pensii de urmaş după soţul/soţia care a avut vechime mică în câmpul muncii. De asemenea, în categoria celor care vor beneficia de mărirea promisă de guvern se numără unii dintre pensionarii care au lucrat la CAP.
„Unii pensionari de la CAP vor beneficia de mărire, dar majoritatea au şi o pensie de urmaş şi per total suma este mai mare decât cea din lege. Este doar un proiect de lege. Vom vedea ce se va mai întâmpla. Vom vedea câţi gorjeni vor beneficia de mărire“, a adăugat Maria Udroiu.

Zeci de mii de pensionari săraci în Vâlcea, Oltul aşteaptă listele

În judeţul Vâlcea sunt, în prezent, aproximativ 23.000 de persoane care au pensii mici. „Avem în jur de 15.000 de vâlceni cu pensii sub 300 de lei şi 8.000 care au între 300 şi 350 de lei“, a declarat Gabriel Andreescu, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Vâlcea. „Mulţi pensionari au înţeles greşit această majorare, în sensul că ei cred că vor mai primi pe lângă pensie şi această sumă fixă de 300 de lei, ceea ce nu este adevărat. De exemplu, o persoană care are 200 de lei pensie mai primeşte o diferenţă de 100 de lei pe alt cupon, din luna aprilie, iar din octombrie, altă diferenţă de 50 de lei“, a explicat Gabriel Andreescu. Zeci de vârstnici adunaţi ieri la ghişeele Casei Judeţene de Pensii Olt discutau despre faptul că şi ei s-ar putea număra printre beneficiarii prevederilor ordonanţei care ridică, din aprilie, pragul pensiei minime. „Dacă aş mai primi ceva la pensie, în mod sigur aş putea să dau mai mulţi bani pe alimente şi fructe. Acum primesc 226 de lei“, spunea ieri o bătrână aflată la una dintre cozile ghişeelor CJP. Directorul CJP, Silvia Drăghici, a declarat ieri că până în prezent nu a primit nici o înştiinţare de la CNPAS care să facă vreo referire la beneficiarii pensiei minime din Olt.
„Să vedem ce cuprind normele de aplicare, pentru că nu vreau să furnizez date eronate. Listele cu beneficiarii vor fi transmise de CNPAS în curând“, a mai spus Drăghici. În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public în baza unor legi cu caracter special, la acordarea pensiei sociale minime garantate se va avea în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri. Pensia socială minimă garantată va fi astfel acordată numai în situaţia în care veniturile însumate se situează sub nivelul acesteia. În judeţ există peste 130.000 de pensionari, iar 130 dintre aceştia primesc pensii a căror valoare nu depăşeşte 50 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS