25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum să vinzi locuinţa în plină criză

Cum să vinzi locuinţa în plină criză

Proprietarii care vor să-şi tranzacţioneze imobilele în plină criză financiară trebuie să practice preţuri sub cele din piaţă.

Percepţia doljenilor despre ceea ce înseamnă îmbunătăţiri a fost în continuă schimbare. Dacă imediat după Revoluţie, faianţa albă şi gresia de dimensiuni mici erau în vogă, în timp, oricât de moderne ar fi fost, acestea şi-au pierdut statutul de îmbunătăţiri. La fel şi termopanele. În prezent se consideră „îmbunătăţiri“ amenajările interioare speciale şi modificările făcute în locuinţă – living, bar, balcoane incluse în spaţiul de locuit, arcade, tocărie din lemn de cireş/stejar, aer condiţionat şi centrală proprie. La acestea se pot adăuga obiectele sanitare de lux, cabinele de duş performante, cada cu vibromasaj şi un parchet de calitate, din lemn. Anii trecuţi, acestea creşteau preţul imobilului. Totuşi, şi atunci, indiferent cât de multe îmbunătăţiri ar fi avut o locuinţă, exista un prag ce nu putea fi depăşit. „Asta deoarece nimeni nu cumpără un apartament cu două camere dacă are bani de unul cu trei“, explica, la momentul respectiv, Carmen Rădulescu, directoarea unei agenţii imobiliare din Craiova.

„Proprietarii trebuie să lase sub preţul pieţei“

Criza financiară şi blocajul din piaţa imobiliară au făcut însă ca percepţia despre îmbunătăţiri să se schimbe. „Contează îmbunătăţirile, luxul, pentru că sunt persoane care nu vor să mai muncească ulterior în apartament. Problema este că nu există cerere. Astfel, când vine vorba de vânzare, nu se mai pune problema de îmbunătăţiri“, a declarat Teodor Popescu, managerul altei agenţii imobiliare din Craiova. Ceea ce contează este preţul cerut. „Dacă vor să vândă, trebuie să lase sub preţul pieţei“, a adăugat Popescu.

Vânzarea în rate, o soluţie

Un preţ scăzut nu este însă singurul element care i-ar putea ajuta pe proprietarii de locuinţe să încheie tranzacţia. „Cosmetizarea imobilelor nu are nici o importanţă. Cererea e aproape inexistentă. Vânzarea nu depinde doar de negocierea preţului. Proprietarii ar putea să accepte, în funcţie de nevoile pe care le au şi de cât de mult se grăbesc să vândă, schimburi sau chiar rate“, a spus Nicu Răduţ, directorul altei agenţii imobiliare din Craiova. Acesta a explicat că în Craiova există deja proprietari care au acceptat să primească, după caz, un avans de 30-50%, urmând ca, eşalonat, să-şi ia şi restul de bani. Această metodă este atractivă şi pentru dezvoltatorii imobiliari. „În Craiova există deja doi constructori care vând locuinţe în rate fără dobândă. Rămâne de văzut cât de bine e acceptată această soluţie de clienţi“, a precizat Nicu Răduţ.
Această metodă are avantajul că proprietarii reuşesc să încheie tranzacţia, dar şi dazavantajul că, dacă se scumpesc locuinţele, aceştia pierd bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII