23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenia nu duce lipsă de proiecte

Oltenia nu duce lipsă de proiecte

Bani să fie, că de idei nu ducem lipsă! Agenţia de Dezvoltare Regională Oltenia a adunat în portofoliu, până în prezent, 76 de proiecte în valoare totală de 500 de milioane de euro în cadrul Programului Operaţional Regional.

Teama că fondurile europene alocate României nu vor fi cheltuite de autorităţile locale s-a risipit în acest an, când la agenţiile de dezvoltare din ţară au fost depuse sute de proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional şi al programelor PHARE. În portofoliul ADR Oltenia s-au strâns deja 76 de proiecte POR, alte 36 fiind depuse în cadrul măsurii care vizează sprijinirea microîntreprinderilor. Un calcul simplu arată că oltenii sunt hotărâţi să termine fondurile structurale înainte de termenul final, adică anul 2014, când România va ieşi din perioada postaderare. Bătălia cea mare s-a înregistrat pe fondurile pentru infrastructură, pe Axa 2 din POR, unde au fost depuse 42 de proiecte. Cele 122 de milioane de euro disponibile în cadrul domeniului de intervenţie au ajuns însă decât pentru o treime din cererile de finanţare depuse, astfel că au avut câştig de cauză doar autorităţile locale, care s-au grăbit să finalizeze documentaţiile tehnice pentru evaluare. Cinci proiecte în valoare de peste 60 de milioane de euro au fost deja contractate, alte şapte proiecte fiind programate pentru finanţare în 2009.

 

Luptă pe banii pentru reabilitarea monumentelor istorice

 

Autorităţile spun că, odată cu contractarea celor şapte proiecte de infrastructură, banii aferenţi Axei 2 se vor termina şi singura speranţă pentru finanţarea celorlalte 24 de cereri rămase în afara POR este constituirea unui fond guvernamental. „Există promisiuni ca suma suplimentară să vină prin programe guvernamentale, dar, deocamdată, nu am fost anunţaţi de nimic. Exista o propunere făcută de ministrul Borbely pentru înfiinţarea unui Fond Naţional pentru Investiţii, însă nu a fost promovată“, a spus Marilena Bogheanu, directoarea ADR Oltenia. Altă axă care a trezit interesul administraţiilor locale din Oltenia este cea care vizează reabilitarea monumentelor istorice, unde alocaţia financiară a fost depăşită cu peste şapte milioane de euro. Consiliul Judeţean Dolj a depus, în cadrul acestui domeniu de intervenţie, şase proiecte de reabilitare, printre care se regăseşte şi cel al Palatului „Jean Mihail“ din Craiova (Muzeul de Artă). O luptă acerbă s-a dat şi pentru fondurile destinate infrastructurii de turism. În cadrul domeniului 5.2 au fost depuse în total zece proiecte, care au ca obiect reabilitarea, extinderea sau modernizarea hotelurilor şi pensiunilor din zona turistică a Olteniei.

 

Pasajele lui Solomon, finanţate prin POR

 

Alt punct important în implementarea POR a fost lansarea Axei 1, prin care Zona Metropolitană Craiova poate accesa aproximativ 100 de milioane de euro. Potrivit directoarei Marilena Bogheanu, Craiova va putea beneficia de fonduri pentru infrastructură, spaţii verzi sau reabilitarea faţadelor monumentelor istorice, în timp ce celelalte localităţi care au intrat în asociaţia de dezvoltare intercomunitară „Zona Metropolitană“ pot depune proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri şi extinderea transportului în comun din Craiova.

„Primăria Craiova va putea aplica în cadrul acestei axe din POR pentru construirea pasajelor supraterane pe care le au în plan, dar şi pentru crearea unor spaţii verzi în cartiere precum Craioviţa sau Valea Roşie“, a mai spus ieri Marilena Bogheanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII