25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFondatorul cripto Binance, Zhao, condamnat la patru luni de închisoare

Fondatorul cripto Binance, Zhao, condamnat la patru luni de închisoare

Changpeng Zhao, fostul director executiv al Binance, a fost condamnat marți la patru luni de închisoare după ce a pledat vinovat pentru încălcarea legilor SUA împotriva spălării banilor la cel mai mare schimb de criptomonede din lume.
Odinioară considerată cea mai puternică figură a industriei cripto, Zhao, cunoscut sub numele de „CZ”, este al doilea șef cripto important care a fost condamnat la închisoare.
Pedeapsa impusă de judecătorul de district american Richard Jones la Seattle a fost semnificativ mai scurtă decât cei trei ani solicitați de procurori și sub limita maximă de 1-1/2 ani recomandată de liniile directoare federale.

A fost, de asemenea, mult mai ușor decât cei 25 de ani în spatele gratiilor pe care Sam Bankman-Fried i-a primit în martie pentru că a furat 8 miliarde de dolari de la clienții bursei sale FTX, aflată în faliment. Bankman-Fried face apel la condamnarea și sentința sa.
Totuși, procurorii au aplaudat rezultatul a ceea ce a fost o anchetă de ani de zile asupra lui Binance și Zhao, un miliardar care trăia în Emiratele Arabe Unite.

Nu a respectat legile SUA

„A fost o zi epică”, a declarat procurorul american Tessa Gorman reporterilor în afara tribunalului. „Încarcerarea a fost critică în acest caz și suntem mulțumiți de rezultat”.
Înainte de a pronunța sentința, Jones l-a reproșat pe Zhao pentru că a făcut ca creșterea și profitabilitatea Binance să fie o prioritate mai mare decât respectarea legilor din SUA.
„Ați avut mijloacele, capacitățile financiare și puterea oamenilor pentru a vă asigura că fiecare reglementare trebuie respectată și, astfel, ați eșuat la acea oportunitate”, a spus Jones.

Zhao, în vârstă de 47 de ani, nu a reacționat vizibil la ascultarea sentinței sale.
El a purtat un costum bleumarin și cravată în sala de judecată, fiind prezenți mama lui și alți câțiva membri ai familiei. Avocații apărării au solicitat probațiune.
„„Crimele se plătesc, este mesajul transmis astăzi”, a scris Dennis Kelleher, șeful grupului de susținere a reformei financiare Better Markets, într-un e-mail. El a menționat că Zhao va putea încă să-și păstreze marea avere.

„Îmi pare rău“

Procurorii au spus că Binance a folosit un model „Vestul Sălbatic”, care nu a raportat mai mult de 100.000 de tranzacții suspecte cu grupuri teroriste desemnate, inclusiv Hamas, Al-Qaeda și Statul Islamic.
Ei au mai spus că Zhao a sprijinit vânzarea de materiale de abuz sexual asupra copiilor și a primit o mare parte din veniturile din ransomware.

Binance a fost de acord cu o penalizare de 4,32 miliarde de dolari, iar Zhao a plătit o amendă penală de 50 de milioane de dolari plus 50 de milioane de dolari Comisiei de tranzacționare a mărfurilor din SUA.
„Îmi pare rău”, i-a spus Zhao judecătorului înainte de a fi condamnat.
„Cred că primul pas al asumării responsabilității este să recunoaștem pe deplin greșelile. Aici nu am reușit să implementez un program adecvat de combatere a spălării banilor… Îmi dau seama acum de gravitatea acelei greșeli”.

O mare parte din comportamentul necorespunzător al lui Binance, inclusiv controalele slabe ale spălării banilor, au fost raportate pentru prima dată de Reuters.
Zhao se va preda voluntar pentru a-și ispăși pedeapsa, cel mai probabil într-un centru de detenție de lângă Aeroportul Internațional Seattle-Tacoma.

Citește și: Mehedinți: O femeie și-a pierdut viața după ce o mașină a intrat într-un TIR, la Ciochiuța

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS