10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEnergia regenerabilă, mai ieftină şi inepuizabilă

Energia regenerabilă, mai ieftină şi inepuizabilă

În 2009 se va da startul Programului „Casa verde“, prin care Fondul de mediu va subvenţiona proiectele de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire poluante cu sisteme care utilizează energie solară, geotermală şi eoliană, nepoluantă. Subvenţia se situează între 50 şi 90% din valoarea cheltuielilor.

 

România a fost prima ţară din estul Europei care a aderat la Parteneriatul pentru Energie Regenerabilă şi Eficienţa Energiei. Potenţialul României în domeniul producerii de energie verde este 12 la sută energie solară, iar zonele cu acest potenţial sunt în Delta Dunării, în Dobrogea şi Câmpia de Sud. Din estimările făcute de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Craiova reiese că dintre formele de energie alternativă, solară, geotermală şi eoliană, cea preferată de populaţie va fi cea solară. Din 5 ianuarie 2009, dată de la care va începe înscrierea persoanelor fizice în acest program, se aşteaptă o avalanşă de cereri având în vedere subvenţionarea cu 90% a lucrărilor de instalare a panourilor solare. „Prima etapă a dobândirii instalaţiilor de energie alternativă se află în curs de desfăşurare şi constă în acreditarea operatorilor economici care comercializează şi instalează sistemele de încălzire ce utilizează energie alternativă. Pe 20 decembrie vor fi afişate listele cu operatorii acreditaţi. Până acum, din informaţiile noastre rezultă că au depus cereri de acreditare aproximativ 2.000 de operatori din toată ţara. Dacă vor îndeplini criteriile de selecţie, solicitaţii vor avea de unde să aleagă“, a spus Monica Mateescu, directoarea executivă a Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Craiova.

 

După Sărbători, năvală la captatorii solari

 

Alocarea din Fondul de mediu a sumei necesare finanţării programului „Casa verde“ se face anual, în limita fondurilor stabilite cu această destinaţie prin bugetul anual al Administraţiei Fondului pentru mediu, aprobat de guvern. Pentru anul 2009, suma prevăzută pentru derularea programului este de 520.000 de lei şi provine din taxa de poluare pentru autovehicule. Finanţarea se acordă prin modalitatea nerambursabilă, ca procent din cheltuielile eligibile ale proiectului. Procentul de cheltuieli eligibile nefinanţat constituie contribuţia proprie a solicitantului şi este asigurat din surse proprii. În cazul operatorilor economici, al composesoratelor sau al ocoalelor silvice, proporţia de finanţare este de 50%, dar nu mai mult de 250.000 de lei pentru un sistem. Unităţile administrativ-teritoriale sau instituţiile de învăţământ pot primi 60%, dar nu mai mult de 300.000 de lei pentru un sistem. Persoanele fizice, asociaţiile de locatari sau organizaţiile neguvernamentale primesc 90%, dar nu mai mult de 25.000 de lei pentru un sistem. Operatorii economici, composesoratele, ocoalele silvice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile de învăţământ pot depune cereri de finanţare doar la sediul Administraţiei Fondului pentru mediu. Persoanele fizice, asociaţiile de locatari şi organizaţiile neguvernamentale depun cereri începând cu 5 ianuarie 2009 la un instalator validat de pe lista ce va fi făcută publică pe 20 decembrie 2008. Acesta va onora cererile în funcţie de sumele care i se vor repartiza. Judeţul Dolj este inclus pe Harta solară a României, unde fluxul energetic solar anual atinge valori între 1450-1600kWh/m2/an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII