23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Ajutoare de salvare“ pentru firmele de stat

„Ajutoare de salvare“ pentru firmele de stat

Statul vrea să acorde sprijin financiar rambursabil firmelor din portofoliul AVAS, care au probleme din cauza crizei economice. Primele două companii aflate pe lista AVAS sunt din Oltenia. Statul va garanta credite, va acorda împrumuturi şi va eşalona datorii, dar nu la societăţile private.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută un act normativ la propunerea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care prevede acordarea de sprijin financiar pentru companiile de stat aflate în dificultate „pentru depăşirea crizei economice financiare mondiale“. Instituţia evită să le numească ajutoare de stat, dar a găsit o modalitate să catalogheze infuzia de capital în ograda propriilor companii drept „ajutoare de salvare“.
Tot ce trebuie să facă firmele la care AVAS deţine pachetul majoritar de acţiuni este să ceară sprijinul financiar al instituţiei şi să prezinte un amplu plan de dezvoltare, de restructurare. Adică să spună concret pentru ce le trebuie banii şi cum îi vor folosi ca să iasă din criză. AVAS se angajează că va sprijini cu credite pe perioadă determinată companiile aflate în dificultate. Dacă societăţile de stat care ar primi asemenea credite nu le restituie, atunci vor fi aprobate planuri de restructurare a activităţii şi a personalului. Se poate ajunge chiar până la lichidarea companiilor.

Eşalonări la plata datoriilor şi garanţii

AVAS vrea să le acorde companiilor din portofoliu credite la dobânzi „cel puţin comparabile cu cele acordate societăţilor sănătoase“. În plus, dacă firma de stat are mari dificultăţi în accesarea de credite bancare, situaţia se poate rezolva. Prin acest act normativ AVAS ar putea garanta pentru societăţile din portofoliu. Acum firmele au posibilitatea eşalonării datoriilor pe o perioadă de cinci ani.
AVAS şi Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) pot acorda înlesniri la plată constând în eşalonări pe o perioadă de maximum cinci ani, ca ajutor pentru restructurare, pentru obligaţiile fiscale restante, cât şi pentru creanţele fiscale, comerciale şi bancare preluate spre valorificare. Măsurile de sprijin vor fi acordate sub forma unei scheme de ajutor de stat sau ajutoare de stat individuale. Cum conducerea AVAS vorbeşte despre sprijin financiar de sute de milioane de lei care ar face obiectul ordonanţei, din acelaşi proiect de act normativ aflăm că sumele necesare ar fi puse la dispoziţia AVAS de către MEF şi sunt stabilite de ordonanţa privind înfiinţarea Fondului naţional de dezvoltare. Mai exact, banii ar proveni din privatizări, din conversia datoriilor în acţiuni etc. „Din încasările AVAS“, sintetizează purtătoarea de cuvânt a instituţiei în cauză, Adriana Tran.
Guvernul susţine, printr-un comunicat, că pentru acest act normativ există acceptul Comisiei Europene. „Sumele cerute de firme nu pot fi date publicităţii până când vor fi aprobate. O procedură similară de acordare a sprijinului financiar a fost adoptat în Austria“, a spus purtătoarea de cuvânt a AVAS.

Companiile din Oltenia, primele pe listă

Numele primelor societăţi care ar putea beneficia de asemenea „ajutoare de salvare“ au fost date publicităţii de AVAS. Este vorba despre Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Celrom Turnu Severin. Directorul Oltchim, Constantin Roibu, nu a recunoscut că ar fi cerut sprijin financiar de la AVAS: „Întrebaţi-i pe cei de la AVAS! Nu ştiu despre ce ajutor de sprijin este vorba“.
De curând, AVAS a renunţat să mai privatizeze Oltchim, deşi se anunţase că se pregătea transferul în proprietatea privată a producătorului de îngrăşăminte chimice din judeţul Vâlcea. La combinatul Oltchim au fost programate disponibilizări de sute de persoane. Managerul Celrom Turnu Severin (compania fabrică hârtie, carton ondulat şi ambalaje), Vasile Fanea, recunoaşte că a solicitat ajutoare de salvare, pentru că situaţia companiei este precară: „Da, am solicitat ajutor de stat. Ne trebuie banii pentru a putea funcţiona. Să vedem dacă se aprobă suma solicitată“. Există şi alte fabrici de stat cu probleme, dar care nu ştiau de existenţa actului normativ adoptat pe 4 decembrie.
„Nu ştiam de existenţa acestei posibilităţi. Vom studia să vedem dacă ne încadrăm. Probabil că va trebui să îndeplinim anumite condiţii“, a declarat pentru GdS Valentin Bernovschi, directorul Avioane Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII