17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024

Jos preţul caselor!

Executivul scade TVA la apartamentele noi cu 14% de la începutul lui 2009. Normal ar fi ca pe piaţa locuinţelor din Craiova, preţurile să scadă cu 7.000-10.000 de euro. Rămâne la latitudinea dezvoltatorilor imobiliari dacă ieftinesc sau nu.

Apartamentele noi, care îndeplinesc anumite condiţii stabilite de guvern, ar trebui să fie cu 14% mai ieftine de la 1 ianuarie 2009. Pe fondul programului anticriză, executivul a adoptat măsura de reducere a taxei pe valoarea adăugată (TVA) la apartamentele şi casele noi, care au până în 120 de metri pătraţi şi un preţ de până în 100.000 de euro. Vor plăti TVA de numai 5% şi familiile care se mută de la o locuinţă mică la una nouă, de dimensiuni mai mari. În mod normal, dezvoltatorii imobiliari ar trebui să le factureze clienţilor apartamente şi case cu 14% mai ieftine decât sunt acum.

 

Mai puţin cu 10.000 de euro

 

Calculul GdS la preţurile practicate în Craiova în zonele rezidenţiale noi arată că reducerea TVA avantajează clienţii cu sume frumuşele. Dezvoltatorii din Craiova au declarat că la un apartament cu două camere sau la o casă cu o suprafaţă locuibilă sub cea de 120 de metri pătraţi stabilită de actul normativ adoptat de guvern, preţurile actuale sunt de 50.000 de euro, 75.000 de euro şi 80.000 de euro. Dacă toţi constructorii ar aplica reducerea, atunci locuinţele vor fi mai ieftine cu 7.000 de euro, 10.500 de euro, respectiv 11.200 de euro. O reducere de 10.000 de euro (38.000 de lei) nu este de ici-de colo.

 

Dezvoltătorii imobiliari scad preţurile

 

Unii dezvoltatori imobiliari din Craiova spun din start că va scădea preţul apartamentelor şi al caselor cu 14%, pe când alţii încă meditează asupra subiectului, motivând că oricum au scăzut drastic preţurile şi nu le mai pot reduce. Cosmin Truică, de la Rezidential Construct, spune că va ţine cont de reducerea TVA şi va diminua preţul cu 14%. „În loc să dau TVA-ul la stat, mai bine fac o reducere clientului. Pe mine nu mă afectează această reducere de TVA, dar, oricum, profitul nostru în această perioadă de blocaj este foarte mic“, a precizat Cosmin Truică. Dezvoltatorul imobiliar a mai spus că pot să existe firme care vor profita de situaţie şi nu vor scădea preţurile apartamentelor noi. Alt dezvoltator din Craiova, Ovidiu Nicoliţa, de la firma Mihmara, a confirmat că de la 1 ianuarie va scădea preţul apartamentelor pe care le ridică societatea pe strada Câmpia Islaz: „Voi scădea preţul de la 1 ianuarie, pentru că acest complex rezidenţial este pe firmă şi eu nu câştig nimic din reducerea TVA, dar vreau să-mi câştig clienţii cu acest discount“.

 

Mai sunt şi indecişi

 

Alţi dezvoltatori imobiliari sunt indecişi. Dorian Tulitu, unul dintre asociaţii de la Ferval Residence, a precizat că nu a stabilit dacă reduce sau nu preţurile la locuinţele ridicate în Craiova, pe strada Caracal. „Vom analiza situaţia şi vom decide dacă vom ieftini sau nu. Noi oricum avem preţurile reduse la minim în această perioadă. Dacă vom putea să venim în sprijinul cumpărătorilor, o vom face. Dar întâi să analizăm situaţia“, a spus Tulitu. El a precizat că deja actul normativ legat de TVA face valuri în rândul clienţilor. Zilele trecute, un client al firmei care a plătit un avans pentru o locuinţă a întrebat dacă beneficiază de reducerea de TVA de 14%, iar dezvoltatorul nu a ştiut ce să-i răspundă. Proprietarii de complexuri rezidenţiale aşteaptă publicarea actului normativ legat de reducerea TVA în Monitorul Oficial, pentru a se lămuri cu privire la suprafaţa locuinţei pentru care scade TVA: suprafaţa construită sau cea utilă.

 

Problema rămâne tot legată de creditare

 

Dezvoltatorii craioveni afirmă că reducerea TVA este atât în avantajul lor, cât şi al clientului, dar tot rămâne o problemă legată de restul banilor necesari pentru plata unei case noi. „Avem clienţi care au avansul pentru apartament nou, dar nu se mai încadrează în condiţiile impuse de bănci pentru un credit ipotecar. Aşa că reducerea preţului cu 14% ar putea să-i ajute, dar mai mult i-ar ajuta să se relaxeze condiţiile de creditare“, spune unul dintre dezvoltatorii din Bănie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII