22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrivatizarea Avioane Craiova, prelungită până în decembrie

Privatizarea Avioane Craiova, prelungită până în decembrie

AVAS a decalat termenul de depunere a ofertelor până pe 10 decembrie, la cererea italienilor de la Alenia Aeronautica.

 

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anunţat ieri prelungirea termenului-limită pentru depunerea ofertelor de preluare a pachetului majoritar de 80,9% din acţiunile Avioane SA Craiova până pe 10 decembrie. Potrivit reprezentantului biroului de presă al AVAS, Adriana Tran, „prelungirea a fost cerută de singurul potenţial ofertant“, compania italiană Alenia Aeronautica, „pentru a-şi putea pregăti oferta“. Italienii au vizitat săptămâna trecută fabrica pentru a reactualiza auditul, iar până cel târziu luni, 24 noiembrie, trebuie să depună o ofertă finală de preluare. La precedenta încercare de privatizare, Alenia Aeronautica a concurat cu cehii de la Aero Vodochody, în faţa cărora a pierdut la mustaţă. Negocierile dintre AVAS şi Aero Vodochody au eşuat însă. Statul a motivat întreruperea negocierilor prin faptul că investitorii cehi puneau condiţii ilegale.

 

Varianta lichidării

 

Între timp, situaţia economică a societăţii oltene s-a deteriorat. Directorul Anatolie Boldişor a fost schimbat din funcţie la presiunile de stradă ale salariaţilor. Începând din această săptămână, 60% dintre salariaţii fabricii (aproximativ 400 din cei 680 de angajaţi) intră în şomaj tehnic câte două săptămâni pe parcursul lunilor noiembrie şi decembrie, pentru ca uzina să supravieţuiască situaţiei de criză. În ultimul timp, s-a speculat că Alenia aşteaptă să vadă opţiunea MApN în privinţa avioanelor multirol pentru a prelua Avioane SA, zvon care nu poate fi deocamdată infirmat până la proba contrarie. În legătură cu aceste zvonuri, directorul Valentin Bernovschi a declarat: „Alenia Aeronautica este un gigant. Are peste 9.000 de salariaţi şi face parte din grupul italian Finmeccanica, unul dintre cele mai mari din Europa. Eu nu cred ceea ce se speculează, că o eventuală ofertă de preluare a Avioane SA ar fi condiţionată de încheierea contractului cu MApN pentru avioanele multirol. Au făcut şi data trecută o ofertă şi nu a fost vorba de aşa ceva. În plus, nu au vorbit de disponibilizări, aşa cum intenţionau cehii de la Aero Vodochody“.

Cehii se lasă şi ei aşteptaţi cu o nouă ofertă. Cu toate că nu sunt doriţi de sindicalişti, probabil că şi o privatizare cu Aero ar fi de dorit lichidării societăţii. În cazul în care Alenia Aeronautica va prelua Avioane SA, aceasta ar putea deveni fabrică de subansamble a concernului italian şi centru regional de reparaţii pentru avioanele Spartan. Reprezentanţii Avioane SA nu au exclus nici ideea lichidării societăţii, în condiţiile în care privatizarea ar eşua. „Dacă nu se privatizează societatea nici acum, vorbim de o restructurare severă a activităţii (disponibilizări – n.r.) în prima fază, iar apoi se poate ajunge la închiderea fabricii“, a admis directorul Valentin Bernovschi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS