22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriS-a dublat numărul înmatriculărilor de maşini rulate

S-a dublat numărul înmatriculărilor de maşini rulate

Numărul înmatriculărilor de autoturisme second hand de import a crescut cu 104,8% în primele zece luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 205.086 de unităţi, iar înregistrările de maşini noi au scăzut cu 2,4%, pentru aceleaşi perioade de raportare.

În perioada ianuarie – octombrie a anului trecut au intrat în circulaţie 100.098 de automobile rulate şi 259.154 de maşini noi, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Din aceste date rezultă că după primele zece luni din acest an numărul total al înmatriculărilor de autoturisme – noi şi rulate – a crescut cu 27,4% faţă de intervalul ianuarie-octombrie al anului trecut, de la 359.252 înregistrări la 458.021 înmatriculări, avansul fiind dat exclusiv de noile intrări în circulaţie ale maşinilor second hand de import. În luna octombrie din acest an, numărul de maşini noi înmatriculate a scăzut cu 10,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, de la 27.376 de unităţi la 24.438. În cazul autoturismelor second hand, pentru aceeaşi perioadă de raportare, s-a înregistrat o creştere de 139%, de la 15.359 de maşini (în octombrie 2007) la 36.747 (în octombrie 2008).
Datele DRPCIV aferente primelor zece luni din acest an arată că piaţa auto second hand îşi continuă trendul de creştere de peste 100%, început în a doua jumătate a anului, după modificarea taxei auto, la 1 iulie. Aceasta a fost redusă semnificativ pentru maşinile rulate şi a crescut uşor în cazul autoturismelor noi. Datele Registrului Auto Român (RAR) aferente primelor zece luni arată că numărul de autovehicule mai vechi de zece ani avizate de Registru a crescut de cinci ori după intrarea în vigoare a noii taxe auto, de la 14.500 de unităţi în primele şase luni, la 74.000 în intervalul iulie-octombrie. RAR mai arată că în luna octombrie au fost verificate cele mai multe autovehicule mai vechi de zece ani, respectiv 27.800.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că guvernul va analiza un set de măsuri pentru diminuarea efectelor generate de importurile de maşini second hand, care au creat probleme industriei auto din România, precizând însă că taxa de poluare auto pentru maşinile noi nu va fi eliminată. El consideră că formula de calcul a taxei de poluare auto ar trebui schimbată, deoarece s-a dovedit că aceasta nu a stopat importul de maşini second hand, potrivit unor surse ministeriale. Aceleaşi surse au arătat că modificarea formulei ar putea determina declanşarea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII