16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBNR revizuieşte prognoza inflaţiei

BNR revizuieşte prognoza inflaţiei

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an, de la 6,6% la 6,7%, şi cea pentru anul 2009, de la 4,2% la 4,5%, a anunţat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a menţionat printre cauze politica fiscală şi de venituri.

„Factorii care acţionează în sensul accentuării inflaţiei sunt presiunile din partea excesului de cerere, alimentat de creşterea economică mai rapidă şi de o conduită stimulativă a politicii fiscale şi a veniturilor“, a declarat Isărescu.

De asemenea, scenariul este mai puţin favorabil în privinţa evoluţiei preţurilor importurilor, deşi au fost şi factori favorabili, precum petrolul, care s-au ieftinit puternic. BNR ia în calcul în perioada următoare o repatriere mai accentuată a profiturilor din România şi, prin urmare, o scădere a reinvestirii profiturilor, precum şi o temperare a ritmului de creştere a exporturilor, a precizat guvernatorul BNR.

Banca Naţională nu exclude o temperare mai puternică a creşterii economice în 2009. „Suntem tentaţi să luăm în considerare o creştere economică la un nivel mai scăzut faţă de 5-6%, cât aveam înainte“, a mai spus Isărescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS