13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGenerali riscă pe acţiuni

Generali riscă pe acţiuni

Când toate companiile de asigurări fug de piaţa de capital, Generali Fond de Pensii a investit în acţiuni cota cea mai mare dintre toate firmele de profil care activează pe Pilonul II.

Într-o perioadă în care piaţa de capital din România este în plină criză, iar pierderile pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt semnificative, Generali Asigurări a decis să investească „dinamic“ în acţiuni, pentru componenta de pensii administrate privat (Pilonul II), după cum a anunţat ieri, la Craiova, directorul companiei, Dragoş Călin. Generali este singurul fond de pensii din România care şi-a asumat un risc ridicat al plasamentelor pe care le face în contul deponenţilor. „Deşi Fondul nostru de pensii a fost singurul cu grad de risc ridicat, noi investim masiv, dinamic. Din cauza crizei din jur, se fac tranzacţii zilnice, astfel încât să existe o dinamică foarte mare a investiţiilor“, a spus Dragoş Călin, la conferinţa prilejuită de împlinirea a 15 ani de existenţă a companiei în România. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Generali a investit cel mai mare procent din active în acţiuni tranzacţionate la BVB, dintre toate fondurile de pensii. CSSPP arată că Generali Fond de Pensii a investit, la finele lui septembrie 2008, aproximativ 22% din fonduri pe piaţa de capital. „Randamentul a fost pozitiv, de aproape 7%. Am respectat schema de investiţii agreată, cel mai mult în bonduri şi restul pe piaţa de capital, dar aceasta din urmă a fost foarte dinamică“, a adăugat Călin. După Generali, urmează Omniasig, care a investit în acţiuni 21,36% din active şi ING, cu 20,36%. Compania AIG, grav afectată peste Ocean de criza financiară, dar care la noi se situează „pe poziţii“, a investit prudenţial pe piaţa românească a asigurărilor administrate privat: doar 10,76% în acţiuni şi aproape 70% în titluri de stat şi/sau obligaţiuni municipale.

 

În criză, avantaj la asigurători

 

Generali Asigurări anunţă că nu este afectată în nici un fel de criza financiară de peste graniţe, dar lasă să se înţeleagă că în această perioadă are un avantaj. Mai ales pe segmentul asigurărilor de viaţă. „În primul semestru din 2008, apare aproape o dublare a asigurărilor de viaţă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest segment a crescut cu 45%. Pe această piaţă, în care pentru clienţi bunurile sunt pe primul loc în ceea ce priveşte asigurarea, oamenii au început să aibă grijă de viaţa lor şi a familiilor lor“, a spus Gabriel Ilie, directorul uneia dintre agenţiile Generali Asigurări din Craiova. Dacă la asigurările de tip CASCO majoritatea asigurătorilor nu au o profitabilitate maximă, din cauza riscului mare şi producerii acestuia (accidente rutiere), la asigurările de viaţă riscurile se produc foarte rar, iar companiile de asigurări au profituri bune. Generali precizează că vrea să se dezvolte pe acest segment, al asigurărilor de viaţă, pe motiv că asigurările auto nu aduc profitabilitatea dorită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS