17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStresul pozitiv, eficient la locul de muncă

Stresul pozitiv, eficient la locul de muncă

Stresul este un element firesc în viaţa angajaţilor. Potrivit psihologilor, acesta poate genera o atitudine defensivă, dificultăţi de concentrare, accidente, productivitate redusă, precum şi conflicte interpersonale. Pe lângă faptul că poate diminua performanţele la locul de muncă, stresul poate genera şi o stare conflictuală între colegi.

Distress-ul, adică stresul negativ, dăunător, este generat de o serie de factori precum: lipsa controlului, amânarea sau neputinţa de a ţine promisiunile, lipsa timpului şi imposibilitatea îndeplinirii angajamentelor asumate, schimbarea (în special dacă este iniţiată de ceilalţi), incertitudinea, aşteptările ridicate în privinţa propriei persoane.

Stresul poate fi însă şi creativ (aşa-numitul eustress). „Acest tip de stres poate interveni când urmărim «cu sufletul la gură» un meci important sau acţiunea unui film care ne ţine încordaţi. Tot eustress poate fi considerată şi munca plăcută, cea care dă impresia de relaxare“, notează specialiştii în resurse umane de la ele.ro. De altfel, unii specialişti spun chiar că eustress-ul este unul dintre elementele care contribuie la eficienţă. „Avem nevoie de un anumit grad de stres pentru a fi eficienţi în muncă. Prin urmare, cheia pentru un management eficient al stresului este să determinăm gradul de stres care ne dă energie, ambiţie şi entuziasm, fără a ne afecta însă tonusul şi sănătatea“, notează www.winmark.ro.

 

Stres pozitiv?

 

Secretul ca munca să fie o recreere, nu un chin este să faceţi ceea ce vă place. „Atunci când se întâmplă acest lucru, banii încep să apară şi, mai ales, să se adune, deoarece nu ei sunt ţinta dumneavoastră, ci modul în care îi obţineţi“, precizează ele.ro, care explică faptul că, pentru a-l elimina, trebuie conştientizat faptul că stresul negativ este o problemă pe care este necesar să o rezolvăm înainte de a deveni gravă. Pentru asta, trebuie să treceţi de la „a căuta o scuză“ la „a găsi soluţii“ pentru problema dumneavoastră. De asemenea, trebuie să aveţi în vedere faptul că orice problemă mare se rezolvă mult mai repede şi mai uşor atunci când este transformată în mai multe probleme mici. Alt sfat al specialiştilor este ca, după ce reuşiţi să eliminaţi factorul de stres negativ din viaţa dumneavoastră, să vă recompensaţi. „Toate acestea se pot face doar cu o gândire pozitivă, centrată pe găsirea de soluţii, făcând astfel trecerea de la «distress» la «eustress», de la «pericol» la «oportunitate» şi de la «suferinţă» la «plăcere»“, precizează www.ele.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS