17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSpecialiştii, pe cale de dispariţie

Specialiştii, pe cale de dispariţie

Criza forţei de muncă se amplifică. După lucrătorii din domeniul construcţiilor, alte categorii de angajaţi sunt pe cale de dispariţie: inginerii, electricienii, contabilii, şoferii şi chiar managerii. Nici industria textilă, alimentară sau domeniul serviciilor nu vor scăpa de virusul „angajaţi puţini şi slab pregătiţi“.

Că în România nu sunt specialişti şi că forţa de muncă este din ce în mai puţină şi mai slab pregătită sunt lucruri pe care majoritatea angajatorilor le cunosc. Dar, în ultimul timp, această problemă s-a agravat, după construcţii, şi alte domenii confruntându-se cu lipsa oamenilor, aşa cum arată numeroase studii. 73% dintre angajatorii autohtoni raportează dificultăţi foarte mari în găsirea candidaţilor potriviţi. Conform studiului „Deficitul de talente“ al companiei Manpower, inginerii, electricienii, sudorii şi chiar managerii sunt greu de găsit de angajatori sau firme de recrutare. Şi la nivel internaţional cei mai doriţi angajaţi sunt inginerii, personalul calificat, managerii şi contabilii.

 

Românii, înaintea japonezilor

 

Potrivit studiului Manpower, la nivel global, procentul de angajatori care au dificultăţi în găsirea de oameni potriviţi pentru anumite posturi a scăzut de la 41% în 2007, la 31% în 2008. Lipsa de talente este însă o problemă, mai ales în România, unde deficitul este de 73%, ţara noastră devansând Japonia, cu 63%. Urmează Hong-Kong, cu 61%, Singapore, 57%, şi Australia, 52%. Mult mai relaxaţi sunt angajatorii din India şi Marea Britanie, unde deficitul este de 12%, Irlanda, 14%, China şi Olanda, cu 15%.

 

Industria alimentară, transporturile şi IT-ul, în criză

 

Alte domenii care vor fi afectate de lipsa forţei de muncă sunt industria alimentară, logistica, IT-ul şi transporturile, aşa cum arată studiul „Piaţa forţei de muncă din România şi imigraţia“, realizat de Fundaţia Soros România. Unul dintre motivele acestei crize este faptul că România este o ţară exportatoare de forţă de muncă, un stat lipsit de tradiţie în „importul“ de oameni. Conform studiului, numai 7% din companii intenţionează să aducă forţă de muncă din străinătate, iar 13% declară că sunt interesate de angajarea românilor care lucrează în afara ţării. Motivul pentru care companiile nu se gândesc încă la importul de forţă de muncă îl reprezintă costurile şi legislaţia restrictivă din ţara noastră în ceea ce priveşte imigraţia. Pentru posturile de specialişti în construcţii, recrutarea de angajaţi români ai companiilor din afară a devenit o practică a angajatorilor autohtoni.

Realizatorii studiului au observat că, în cazul industriei textile, fluctuaţia personalului se asociază invers cu mărimea firmei. Societăţile mici, cu 10-49 de salariaţi, se confruntă într-o proporţie mai mare, de 49%, cu fluctuaţia personalului, comparativ cu firmele medii sau mari din aceleaşi domenii. În construcţii, discrepanţele dintre societăţi de mărimi diferite în ceea ce priveşte fluctuaţia de personal sunt nesemnificative, aproximativ 35% din acestea confruntându-se cu această problemă, indiferent de numărul lor de angajaţi. Cea mai mare cerere de personal din industria construcţiilor este pentru departamentele de vânzări, marketing şi tehnic.

 

„Căpşunarii“ şi muncitorii, înapoi acasă

 

Studiul realizat de Fundaţia Soros pune accent pe două dintre soluţiile de tip socio-demografic care ar putea rezolva problema lipsei forţei de muncă: întoarcerea emigranţilor români şi imigraţia. Experienţa de muncă în străinătate care schimbă mentalitatea şi rezolvarea cheltuielilor de cazare pot fi câteva dintre argumentele pe care angajatorii le pot folosi pentru atragerea în ţară a românilor care lucrează peste hotare. În prezent, peste 70% din angajatori au o viziune pesimistă asupra acestui fenomen şi consideră că este foarte probabil ca şi în viitorul apropiat să se confrunte cu lipsa angajaţilor.

 

Educaţia temperează criza forţei de muncă

 

Principalii factori care au determinat această criză sunt creşterea economică şi apariţia a noi joburi, migraţia masivă de forţă de muncă spre alte ţări dezvoltate din Europa şi SUA, scăderea natalităţii şi îmbătrânirea populaţiei. La toate acestea contribuie şi sistemul de educaţie inadecvat contextului globalizarii. Soluţia la această criză a forţei de muncă se găseşte însă în sistemul educaţional şi, mai ales, în cel universitar.

„Încă de la terminarea gimnaziului ar trebui să fie selectată forţa de muncă. Adică elevii care nu au o inteligenţă deosebită şi nu pot face performanţă în şcoală ar trebui îndrumaţi spre şcolile de arte şi meserii. Trebuie să dispară concepţia că ele sunt o ruşine. Pot deveni în câţiva ani specialişti în domenii în care nu există concurenţă şi pot câştiga salarii impresionante. Acestor copiii şi părinţilor lor trebuie să li se ofere consiliere în carieră şi să li se prezinte evoluţia pieţei forţei de muncă. Orice părinte îşi vrea copilul realizat şi nu şomer cu studii superioare“, a explicat Ana Coman, consultant resurse umane.

 

Specialişti formaţi din facultate

 

Companiile au început deja să caute specialiştii şi să îi racoleze încă de pe băncile facultăţii, oferindu-le burse, stagii de practică sau angajări part-time. „Sunt companii interesate de studenţii noştri cum ar Renault, Continental de la Sibiu. Avem contracte de parteneriat şi cu alte firme din Craiova – Termocentrala Işalniţa, Elpreco, Ford -, iar studenţii noştri au unde să pună în practică tot ce au învăţat în cursul anului şi să îşi găsească uşor locuri de muncă“, a explicat prof. univ. Eugen Iancu, prodecanul Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică

 

Angajatori mai buni, angajaţi loiali

 

Unele dintre cauzele situaţiei actuale din piaţa muncii, cum ar fi problema natalităţii sau îmbătrânirea populaţiei, nu pot fi rezolvate de pe o zi pe alta. Soluţiile care există pot fi aplicate la nivel de companie şi individ, la care se adaugă strânsa colaborare cu statul, aşa cum remarcă specialiştii în resurse umane. Angajaţii trebuie să îşi perfecţioneze abilităţile pentru a se adapta la noile cerinţe ale pieţei şi economiei actuale.

Angajatorii trebuie să ia în calcul flexibilizarea programului de lucru, să asigure traininguri şi să câştige loialitatea angajaţilor.

Cei mai căutaţi pe piaţa muncii

1. Ingineri

2. Personal calificat (electricieni, sudori, zidari)

3. Manageri

4. Contabili

5. Reprezentanţi vânzări

6. Şoferi

7. Maşinişti

8. Personal pentru restaurante, hoteluri

9. Muncitori necalificaţi

10. Tehnicieni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII