17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRiviera din Mamaia revine la stat

Riviera din Mamaia revine la stat

Cumpărat în 2002, prin licitaţie, de familia Tudor din Vâlcea, Hotelul Riviera din Mamaia a revenit în proprietatea statului, în urma unei majorări de capital la care Ministerul pentru Comerţ şi Turism a participat doar cu terenurile aferente hotelului, piscinei şi parcării.

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a firmei Mamaia Riviera din Râmnicu Vâlcea, care deţine hotelul din nordul staţiunii Mamaia, a hotărât, pe 22 septembrie, majorarea capitalului social al firmei cu suma de 428.000 de lei, reprezentând un aport al Ministerului pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, în urma căreia ministerul a ajuns să deţină 81,99% din companie, restul de 18% aparţinând familiei Tudor, fostul proprietar al hotelului.
Anterior deciziei AGA, Elena Maria Tudor şi Andreea Ioana Tudor controlau, în mod egal, titlurile firmei Mamaia Riviera.
La majorarea de capital, Ministerul pentru Comerţ şi Turism a participat cu trei terenuri. Primul dintre acestea are o suprafaţă de 2.570 de metri pătraţi şi este aferent construcţiei „Hotel şi restaurant Riviera“, a doua suprafaţă are 596 de metri pătraţi şi este aferentă piscinei hotelului, iar al treilea teren, de 148 de metri pătraţi, corespunde parcării hotelului.
Reprezentanţii Ministerului pentru Comerţ şi Turism au refuzat să prezinte motivul pentru care instituţia a preluat hotelul şi nici dacă acesta va fi păstrat în proprietatea statului sau va fi scos la vânzare. „Nu m-am ocupat eu de asta. Vorbiţi cu domnul ministru Silaghi“, a spus Lucia Morariu, secretar de stat pe probleme de turism în minister.
Ministrul Ovidiu Silaghi a refuzat să comenteze subiectul, invocând, în decurs de două zile, lipsa de timp. Şi Ion Tudor, cel care a cumpărat hotelul în 2002, a refuzat să comenteze tranzacţia, susţinând doar că „a fost o discuţie cu ministerul, care ar fi vrut să preia hotelul, dar că nu s-a concretizat încă nimic“.

Multe hoteluri nu au inclus terenul

Cu toate acestea, la Registrul Comerţului, potrivit ultimei modificări a structurii acţionariatului, care a avut loc pe 2 octombrie 2008, Ministerul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale deţine 81,99% din firma Mamaia Riviera, restul de 18% fiind împărţit în mod egal între Elena Maria Tudor şi Andreea Ioana Tudor. Prin aplicarea prevederilor Legii nr. 137/2002, „privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării“, statul ar putea redeveni acţionar la mai multe hoteluri prin majorarea capitalului cu aportul terenului. Surse din turism susţin că multe hoteluri nu au inclus terenul în capitalul social.
Potrivit unui anunţ publicat în Monitorul Oficial, majorarea de capital de la Mamaia Riviera s-a făcut în baza dispoziţiilor articolului 32 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 88/1997, privind privatizarea societăţilor comerciale şi a prevederilor articolului 12, paragrafele 3 şi 5, din Legea nr. 137/2002, „privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării“.
Articolul 32 din Ordonanţa nr. 88 prevede că „Fondul Proprietăţii de Stat poate conveni cu investitorul ca acesta din urmă să constituie o garanţie din preţul de vânzare, prin deschiderea unui cont în bancă pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu minim acceptate, precum şi pentru situaţiile în care, ulterior cumpărării unui pachet de acţiuni, apar situaţii ce angajează răspunderea patrimonială a investitorului în legătură cu protecţia mediului“.
Potrivit articolului 12, paragraful 3, din Legea nr. 137, administratorii societăţii comerciale sunt obligaţi să solicite înregistrarea majorării capitalului social la Oficiul Registrului Comerţului în termen de 30 de zile de la data emiterii certificatului“.
Paragraful 5 din acelaşi articol prevede că, „în cazul în care eliberarea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor nu a fost urmată, anterior privatizării, de majorarea corespunzătoare a capitalului social sau dacă se eliberează certificatul după privatizare, capitalul social se majorează de drept cu valoarea terenurilor, care va fi considerată aport în natură al statului sau al unei unităţi administrativ-teritoriale, după caz, în schimbul căreia se vor emite acţiuni suplimentare ce vor reveni de drept instituţiei publice implicate“.

Scos la vânzare pentru 20 de milioane de euro

Hotelul Riviera a fost vândut în aprilie 2002, printr-o licitaţie publică organizată de Ministerul Turismului de la acea vreme. Pornind de la o valoare de 56 de miliarde de lei, suma la care a fost adjudecat hotelul a ajuns la 188,918 miliarde de lei, aproximativ şase milioane de euro la cursul de la acea vreme.
Câştigătorul licitaţiei a fost firma Olăneşti SA, deţinută de familia Tudor din Râmnicu Vâlcea. În luna iunie a anului 2007, Ion Tudor declara că Hotelul Riviera a fost scos la vânzare, iar suma cerută pe el se ridică la circa 20 de milioane de euro.
„Ne-am gândit să-l vindem pentru că noi locuim în Vâlcea şi ne este greu să mergem tot timpul la mare pentru a ne putea ocupa de această afacere. Cer pe el 20 de milioane de euro pentru că doar terenul de lângă hotel are 6.300 de metri pătraţi, şi un metru pătrat de teren în zonă costă peste 2.000 de euro“, spunea atunci Tudor. Hotelul, clasificat la trei stele, are 230 de camere şi 14 etaje, fiind cea mai înaltă unitate de cazare de pe litoral.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU