17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProiecte prioritare pentru comunităţile locale

Proiecte prioritare pentru comunităţile locale

Pentru a reuşi să implementeze proiectele finanţate cu bani europeni, la nivelul comunităţilor locale ar trebui să crească gradul de colaborare şi să se organizeze forumuri de dezvoltare rurală.

Reprezentanţii administraţiilor publice locale şi ai organizaţiilor nonguvernamentale din comunele doljene s-au întâlnit ieri la Craiova, pentru a afla avantajele forumurilor locale de dezvoltare rurală.
„Aceste forumuri sunt o etapă necesară în demararea unui proiect. Ajută la realizarea de parteneriate între societatea civilă şi administraţia locală, cu scopul de a crea proiecte şi de a aplica la fondurile europene“, a declarat Nicolae Cuţă, directorul CRONO (Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non-Profit din Oltenia), la sesiunea de diseminare a proiectului „Forumuri locale pentru dezvoltarea rurală“, implementat de CRONO şi finanţat prin programului finanţărilor nerambursabile din fondurile bugetului de interes judeţean pentru 2008.

Nevoile oamenilor, diferite de cele ale primăriilor

Forumurile locale oferă garanţia iniţierii unor programe pornind de la nevoile recunoscute ca prioritate de comunitatea locală, evitându-se riscul realizării unor proiecte „exotice“, a căror utilitate nu este recunoscută de beneficiari. 
„Reprezentanţii autorităţilor locale pot avea surprize, oamenii dorindu-şi uneori altceva decât ceea ce consideră autorităţile locale prioritate“, a declarat Alexandru Pană, coordonatorul proiectului „Forumuri locale pentru dezvoltarea rurală (Fo.L.De.R.)“.

Grupuri de iniţiativă în comune

În perioada iunie-septembrie 2008, în cadrul proiectului, CRONO a organizat astfel de forumuri în 30 de comune, iar în perioada următoare face încă şase.
„În cadrul acestor întâlniri am dorit să-i facem pe oameni să-şi asume anumite proiecte. Primăriile fac proiecte în ordinea priorităţilor (majoritatea au considerat prioritate problemele de infrastructură) şi a fondurilor“, a precizat Nicolae Cuţă. Acesta a explicat că  iniţiativele trebuie să vină şi din partea comunităţilor, nu numai a autorităţilor locale. Întâlnirile organizate în comune până acum au avut rezultate pozitive.
„Au existat grupuri de iniţiativă în fiecare comună“, a spus Alexandru Pană. Potrivit acestuia, din fiecare comună în care CRONO a organizat forumuri locale va fi aleasă câte o idee de proiect, pentru care se va întocmi fişa de proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS