5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProgramele de sănătate, momeală pentru salariaţi

Programele de sănătate, momeală pentru salariaţi

Programe de sănătate atractive, aceasta este ultima găselniţă a angajatorilor europeni, menită să îi convingă pe oameni că firma la care lucrează este cea mai bună şi că au un motiv în plus să nu o părăsească.

Angajatorii europeni oferă programe de sănătate atractive pentru a reţine personalul calificat şi pentru a gestiona eficient riscurile legate de sănătate. Alt motiv este îmbunătăţirea productivităţii şi performanţa angajaţilor, conform unui studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, în 24 de ţări europene, în perioada mai-iunie 2008. Peste două treimi dintre respondenţi au declarat că ar face eforturi foarte mari pentru a-şi reţine angajaţii performanţi. Beneficiile medicale sunt apreciate ca „unelte în atragerea de personal calificat, mai ales în economiile emergente din estul Europei, care se confruntă cu un deficit de personal calificat“. Companiile europene cheltuiesc în medie 5,3% din totalul fondului de salarii pentru beneficii medicale pentru angajaţi şi mai mult de jumătate din companii au raportat, anul trecut, o creştere a cheltuielilor în medie cu 5% pentru fiecare angajat, conform Raportului Pan European asupra beneficiilor şi programelor de sănătate. Deşi costurile sunt în continuă creştere, companiile intenţionează să păstreze beneficiile şi programele de sănătate datorită rolului-cheie pe care acestea îl joacă în atragerea şi reţinerea personalului, potrivit aceluiaşi studiu.

 

Concedii medicale şi tratament stomatologic

 

Studiul Mercer relevă faptul că mai mult de jumătate dintre angajaţii europeni – 57% – nu contribuie la programele de sănătate aplicate de angajator, în comparaţie cu SUA, unde angajaţii acoperă un sfert din costurile asigurărilor de sănătate. Peste jumătate dintre directorii de companii intervievaţi sunt mai preocupaţi de impactul programelor de sănătate asupra productivităţii şi de a rămâne competitivi cu programele implementate în companie, decât de costurile unui astfel de program.

Cel mai popular beneficiu oferit angajaţilor este concediul medical plătit de companie, care este oferit de 71% dintre respondenţi. Urmează susţinerea financiară oferită angajaţilor cu invalidităţi pe perioade mai lungi de timp, care este oferită de 51% din companii, în timp ce serviciile stomatologice sunt preferate de 37% dintre angajatorii intervievaţi, se mai arată în studiul Mercer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS