31.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCasele naţionalizate nu mai pot fi restituite

Casele naţionalizate nu mai pot fi restituite

Casele naţionalizate care au fost cumpărate cu bună credinţă nu mai pot fi revendicate în natură de proprietarii de drept, a decis ieri Camera Deputaţilor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a preşedintelui referitoare la modificarea Legii nr. 10/2001. Urmare a acestei reglementări, proprietarii deposedaţi de imobilele lor de către regimul comunist nu mai pot cere în justiţie, de acum înainte, restituirea lor în natură, ci doar în echivalent la preţul pieţei, dacă respectiva proprietate a fost cumpărată cu bună credinţă. În sistemul juridic românesc, buna credinţă se prezumă, astfel că acela care susţine reaua-credinţă trebuie s-o şi dovedească.

 

Despăgubiri în echivalent

 

Legea reexaminată a rămas în forma în care a fost trimisă de Senat, mai precis, în varianta iniţială, contestată de Băsescu. PSD, PC şi PRM au votat pentru adoptarea raportului, în timp ce PNL şi PD-L au votat împotrivă, iar UDMR s-a abţinut. Actul normativ rămâne la secretariatul Camerei cinci zile lucrătoare, timp în care parlamentarii o pot ataca la CCR, şi abia după expirarea acestui termen merge la preşedinţie pentru promulgare, şeful statului având la rându-i dreptul de a o ataca la Curtea Constituţională.

Proiectul de modificare a Legii nr. 10/2001 a fost adoptat de deputaţi în iunie.

Legea care prevede că nu se restituie în natură, ci se acordă despăgubiri în echivalent pentru imobilele care au fost înstrăinate în baza Legii nr. 112/1995 a fost retrimisă pe 18 iulie spre reexaminare, şeful statului susţinând că prevederile acesteia reprezintă o nouă naţionalizare.

 

Tăriceanu şi Băsescu sunt împotriva deciziei deputaţilor

Şi premierul Tăriceanu critica luna trecută modificarea legilor proprietăţii în sensul renunţării la principiul restituirii în natură a acelor imobile confiscate abuziv de comunişti, el susţinând punctul de vedere al preşedintelui Băsescu.

„Proprietăţile care există în natură trebuie restituite ca atare, aşa cum funcţionează legea în prezent“, menţiona Tăriceanu pe 16 septembrie. Acesta a adăugat că, pentru celelalte proprietăţi, există posibilităţi de compensare şi de despăgubire „moderne şi adaptate“ pentru foştii proprietari, prin Fondul Proprietatea – fie în numerar, fie în acţiuni.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII