22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCele mai căutate locuri de muncă

Cele mai căutate locuri de muncă

Pentru a avea succes, e bine să vă alegeţi cariera nu numai în funcţie de abilităţi, ci şi de ce se caută pe piaţa forţei de muncă. În 2008, cele mai multe posturi vacante au fost în domeniul vânzărilor.

Potrivit portalului de locuri de muncă (servicii on line de resurse umane) www.lucrez.ro, cele mai ofertate posturi în prezent sunt cele de reprezentant vânzări, urmate de cele de secretară, contabil şi agent de vânzări, asistent manager, agent imobiliar, consultant financiar, inginer constructor şi arhitect. Necesităţile de angajare ale companiilor se reflectă, în mare parte (în Dolj, se menţin deficitare domeniile construcţiilor şi confecţiilor), şi în preferinţele tinerilor. „În topul domeniilor de interes pentru cei aflaţi în căutarea unui serviciu, primul loc este ocupat de vânzări, apoi serviciul clienţi în bănci, marketing, contabilitate, management, secretariat, ingineri, distribuţie şi IT“, informează www.egirl.ro.

Analist al sistemului de reţea, în topul preferinţelor

Într-un top al celor mai căutate locuri de muncă întocmit de eva.ro, preferat este jobul de analist al sistemului de reţea, mai ales că domeniul este în continuă dezvoltare, iar ofertele de posturi nu încetează să apară. „S-au dezvoltat reţelele de internet, au devenit o necesitate. Există o cerere foarte mare pentru oameni care să se ocupe de conectarea la internet şi tot ceea ce ţine de problemele şi de tehnologia aferentă“, notează site-ul mai sus-menţionat. Pe locurile doi şi trei în topul celor mai căutate locuri de muncă în 2008 sunt cele de medic primar, respectiv asistent medical. La mare căutare sunt însă şi profesii ca tehnicieni medicali, cercetărori sau terapeuţi pentru persoanele cu dizabilităţi şi chiar instructori de fitness, tehnician veterinar şi dentist.

Joburi de vacanţă

Când vine vorba de un job de vacanţă, preferinţele par să fie cu totul altele. Asta, deoarece în postura de elev sau student, vacanţa înseamnă în primul rând distracţie combinată cu modalităţi facile de a face bani. Potrivit studenţie.ro, una dintre activităţile de vacanţă preferate de tineri este tehnoredactarea şi conceperea de lucrări. La aceasta se adaugă cea de operator call-center, agent publicitar/vânzări, administrator internet cafe sau hostess/promoter.

Trenduri pentru anii următori

Potrivit specialiştilor în resurse umane, se observă o tendinţă a candidaţilor de a se orienta către un anumit loc de muncă nu doar în funcţie de renumeraţie, ci ţinând cont şi de alte criterii. Potrivit www.standard.ro, tinerii au în vedere beneficiile extrasalariale, condiţiile de lucru, posibilitatea de a avansa în cadrul companiei, dar şi reputaţia pe piaţă a firmei angajatoare. În plus, candidaţii sunt tot mai interesaţi de construirea unei cariere în domeniul pentru care s-au pregătit. De altfel, nici companiile nu mai încurajează prea mult reconversia profesională, având în vedere costurile asociate (training, cheltuielile de oportunitate generate de angajarea unor specialişti deja formaţi, timp).

Se va dezvolta domeniul serviciilor
 

Pentru următorii cinci-zece ani, specialiştii în resurse umane prevăd o dezvoltare a domeniului serviciilor. Conform standard.ro, profesiile care vor fi căutate vor fi cele din turism, intermedieri financiare, juridic, administrare imobiliară, telecomunicaţii, media. „Piaţa muncii va fi mai dinamică, expresie a unui mediu concurenţial ridicat. Timpul şi programele de lucru vor fi flexibile, urmărindu-se măsurarea randamentului individual al fiecărui angajat. Vor apărea noi profesii liberale, de exemplu, consultant investiţii personale, manager de carieră, broker de credite“, precizează site-ul mai sus-menţionat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS