22.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia, campioana taxelor

România, campioana taxelor

Firmele din România fac cele mai multe plăţi pe an – 113 – pentru taxele impuse de stat, urmate de cele din Belarus, cu 112 plăţi şi Uzbekistan, cu 106. La polul opus se află state precum Qatar, cu o plată pe an, şi Suedia, cu două plăţi, se precizează în raportul „Doing Business 2009“ al Băncii Mondiale.

Per total, la capitolul „plată a taxelor“, România ocupă locul 146 din 181 de state analizate.

Raportul „Doing Business“, publicat anual de instituţie, analizează cadrul pe care statele îl formează pentru dezvoltarea afacerilor, printr-o serie de zece indicatori, care măsoară cât este de uşor să porneşti sau să închizi o afacere, să plăteşte taxe, să angajezi oameni sau felul în care statul îi protejează pe investitori.

Banca Mondială mai apreciază că, în România, este nevoie de 202 ore pe an pentru a parcurge toate demersurile pentru plata impozitelor şi taxelor aferente funcţionării unei afaceri şi că acestea reprezintă, în medie, 48% din profitul obţinut de o firmă într-un an.

 

Firmele din Bulgaria plătesc doar 17 taxe pe an

 

Comparativ, Bulgaria ocupă locul 94 în topul ţărilor cu cel mai bun sistem de plată a taxelor, în condiţiile în care firmele din ţara vecină plătesc, în medie, 17 taxe pe an. Pe de altă parte, în Bulgaria este nevoie de 616 ore pe an pentru plata impozitelor şi taxelor pentru firme, respectiv de trei ori mai mult timp decât în România.

„În statele cu taxe ridicate, multe afaceri preferă să rămână în economia subterană. Un studiu recent arată că taxele mai mari sunt asociate investiţiilor private mai reduse şi unui număr mai mic de afaceri înregistrate în economie. Analiza sugerează, de exemplu, că o creştere cu zece la sută a taxelor pentru firme reduce cu doi la sută ponderea investiţiilor în produsul intern brut“, au mai spus economiştii Băncii Mondiale în studiul menţionat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII