7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLocuinţele ieftine, cele mai vândute

Locuinţele ieftine, cele mai vândute

Piaţa imobiliară s-a confruntat în ultimele luni cu o criză. Totuşi, pentru că au avut preţuri mai mici, garsonierele şi apartamentele cu două camere au reuşit să atragă cumpărători.

Pe fondul creşterii periodice a dobânzii de referinţă practicate de Banca Naţională a României, al deprecierii considerabile a leului în raport cu euro şi al creşterii exagerate a preţurilor imobilelor, craiovenii au reuşit cu greu să-şi mai cumpere o locuinţă. Ca rezultat, din iunie şi până în august, preţul de vânzare al apartamentelor vechi a scăzut în medie cu aproximativ 5% pe lună.

„În ultimele două-trei luni, preţurile la apartamentele vechi au scăzut cu aproximativ 20%“, a declarat Bibina Dică, directoarea agenţiei Biros Imobiliare. Ca răspuns la micşorarea preţului locuinţelor, dar şi la politica restrictivă a băncilor privind acordarea creditelor, situaţia s-a extins şi către terenurile din zona Craiovei. „Pe sectorul mediu, unde investitorii cumpără teren doar pentru o casă şi o curte, s-au înregistrat scăderi şi de 20-25%“, a afirmat Valeriu Onescu, directorul agenţiei Rai Imobiliare.

 

„Garsonierele şi apartamentele cu două camere, cele mai solicitate“

 

Craiovenii nu s-au arătat interesaţi să cumpere o locuinţă. În aşteptarea unor scăderi suplimentare de preţ, cele mai tranzacţionate imobile au fost cele mai ieftine. „Garsonierele şi apartamentele cu două camere au fost cele mai solicitate. Nimeni nu mai cumpără apartamente cu trei şi patru camere. Cumpărătorii vor preţuri cât mai mici“, a spus Bibina Dică. La fel de căutate au fost şi casele la preţuri mici. „Cele mai tranzacţionate sunt casele şi apartamentele, în special garsonierele şi apartamentele cu două camere. Pentru că au fost vândute la preţuri mai bune, oamenii au profitat“, a spus Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic.

Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi reprezentanţi ai agenţiilor imobiliare.

„Oamenii sunt disperaţi. Foarte mulţi au credite imobiliare pe care nu le mai pot plăti, dar cei care vor să vândă trebuie să lase din preţ. Cele mai solicitate imobile sunt casele în complexurile noi, cu un preţ sub 100.000 de euro“, a spus Valeriu Onescu.

 

„Cumpărătorii au aşteptat“

 

Chiar dacă imobilele tranzacţionate au avut preţuri mici, reprezentanţii agenţiilor imobiliare au precizat că s-au confruntat cu o uşoară scădere a numărului de vânzări efectuate, pusă pe seama blocării creditelor, dar şi a proprietarilor care nu au vrut să scadă din preţ. Ca rezultat, locuinţele nu s-au mai scumpit.

„Preţurile au stagnat. Au lăsat din preţ doar cei care au fost nevoiţi să vândă. Piaţa s-a blocat din cauza creditelor. Pentru că în ultimii ani preţurile locuinţelor au înregistrat o creştere foarte mare, cumpărătorii au aşteptat să vadă ce se întâmplă. Au înţeles însă că mai mult de acest nivel nu au cum să scadă“, a precizat Cosmin Truică, directorul agenţiei imobiliare Colosseum, care a mai spus că piaţa imobiliară s-a deblocat cam de o săptămână.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII