10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎntreprinzătorii doljeni nu vor subvenţii pentru angajaţi

Întreprinzătorii doljeni nu vor subvenţii pentru angajaţi

Întreprinzătorii care angajează tineri marginalizaţi social pot achita salariile acestora din bani de la stat. Cu toate acestea, în 2008, nici măcar un angajator doljean nu a fost interesat de aceşti bani.

 

Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii care încadrează în muncă tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, aflaţi în dificultate şi confruntaţi cu riscul excluderii profesionale, primesc subvenţii a căror valoare este echivalentă cu salariul de bază stabilit la data angajării acestora. „Salariul respectiv nu trebuie însă să depăşească 75% din câştigul salarial mediu net pe economie comunicat de Institutul Naţional de Statistică“, a declarat Alina Ghercioiu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Aceasta a explicat că angajatorii respectivi se mai numesc „de inserţie“. Pentru a beneficia de acest ajutor, ei trebuie să încheie în prealabil cu agenţia o convenţie prin care aceasta din urmă se obligă să ramburseze lunar salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor.

 

Subvenţie şi după finalizarea celor doi ani

 

Suma respectivă se acordă angajatorului pe o perioadă de maximum doi ani, până la împlinirea de către angajat a vârstei de 25 de ani. „În scopul de a fi integraţi sau reintegraţi în muncă, tinerii marginalizaţi social pot beneficia de plasare în muncă la angajatorul avizat de agenţie, în baza unui contract încheiat între aceştia şi agenţie, pe durată de până la doi ani, dar nu mai puţin de un an“, a spus Alina Ghercioiu.

În cazul în care, la încetarea contractului de solidaritate, angajatorii de inserţie le încheie tinerilor respectivi un contract individual de muncă pe durată nedeterminată, aceştia beneficiază de rambursarea lunară a unei sume echivalente cu 50% din indemnizaţia de şomaj, cuvenită conform legii, pe care ar fi primit-o dacă ar fi fost disponibilizaţi la acea dată.

 

Nici o convenţie cu angajatorii

 

Cu toate acestea, de la începutul anului şi până în prezent, nici măcar un angajator doljean nu şi-a manifestat dorinţa de a încadra în muncă persoane marginalizate social şi, implicit, de a primi acest sprijin. „De la începutul anului, nu avem nici o convenţie în acest sens cu angajatorii. Există însă cinci contracte de solidaritate semnate cu potenţiali angajaţi“, a precizat purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.

Potrivit unui comunicat emis de AJOFM Dolj, din categoria tinerilor aflaţi în dificultate şi confruntaţi cu riscul excluderii profesionale fac parte cei proveniţi din centrele de plasament şi centrele de primire a copilului, din cadrul serviciilor publice specializate şi al organismelor private autorizate în domeniul protecţiei copilului; tinerii singuri, cu copii în întreţinere, şi cei familişti, cu copii în întreţinere; la aceştia se adaugă tinerii familişti care au executat pedepse private de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU