12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreditele în euro se pot transforma în lei

Creditele în euro se pot transforma în lei

Pentru a veni în întâmpinarea clienţilor care au contractat credite în altă monedă decât cea de salariu şi sunt afectaţi de cursul de schimb, băncile convertesc împrumuturile dintr-o monedă în alta.

În ultimele două zile, cotaţiile valutare au scos la iveală o uşoară apreciere a leului comparativ cu moneda europeană (de la 3,7694 lei/euro înregistrată vineri la 3,7690 lei/euro luni, respectiv 3,7420 lei/euro, marţi). Totuşi, raportându-ne la 8 ianuarie (3,5925 lei/euro), la o zi după decizia BNR de a majora rata dobânzii de politică monetară până la nivelul de 8,0% pe an, sau la acum o jumătate de an (3,1580lei/euro), creşterea este semnificativă (4,16%, respectiv 18,49%).

Impactul acestei situaţii asupra populaţiei este evident, mai ales că în ultimul an s-a observat o creştere semnificativă a creditelor contractate în valută (dacă în ianuarie 2007 creditele în valută reprezentau 31,59% din totalul împrumuturilor acordate în Dolj, în noiembrie 2007, acestea au ajuns la 41%), cu toate că majoritatea doljenilor îşi primesc salariul în moneda naţională.

 

Conversia creditelor în lei nu implică şi costuri suplimentare

 

Pentru a se adapta noilor condiţii şi cerinţe din piaţă, băncile au lansat servicii noi pentru propriii clienţi. Unul dintre acestea se referă la preschimbarea creditelor dintr-o monedă în alta. „Conversia creditelor în lei este un serviciu care a venit în urma solicitărilor clienţilor şi a deprecierii bruşte şi considerabile a leului. Serviciul este însă disponibil doar pentru creditele de consum negarantate cu ipotecă“, au declarat surse autorizate din BRD Groupe Craiova. Acestea au explicat că principala condiţie care se pune în momentul conversiei este aceea ca pentru creditul iniţial să nu existe restanţe. „Conversia se face fără analiză suplimentară şi fără perceperea vreunui comision. Se face însă la schimbul valutar stabilit de bancă a fi valabil în ziua conversiei“, au adăugat sursele BRD, care au precizat că preschimbarea se face la solicitarea clienţilor şi constă într-un act adiţional încheiat la dosarul de credit. În urma conversiei, se păstrează aproape toate datele (aceeaşi scadenţă, pe acelaşi număr de luni), mai puţin cele legate de dobândă (clientul va plăti dobânda monedei în care a făcut schimbul).

 

„O soluţie ar fi refinanţarea“

 

Există însă şi bănci comerciale care nu au adoptat un astfel de sistem. Totuşi, clienţii au la dispoziţie creditele de refinanţare. „Nu se poate face conversia creditelor dintr-o monedă în alta. În cazul creditelor de nevoi personale, sumele sunt destul de mici, iar în cazul creditelor ipotecare, acest lucru ar impune o schimbare de ipotecă. O soluţie ar fi refinanţarea“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Afirmaţia este susţinută şi de alţi bancheri. „Creditul nu se tranformă dintr-o monedă în alta, dar se poate refinanţa (de la banca la care are creditul sau la altă bancă). Se impune însă o analiză a fiecărui client“, au explicat surse autorizate din CEC.

Totuşi, înainte de a opta pentru o astfel de soluţie, clienţii trebuie să se gândească de două ori, deoarece refinanţarea implică o serie de costuri suplimentare (legate atât de vechiul credit – comision de rambursare anticipată, cât şi de noul credit – comision de analiză a unui nou dosar, etc.) care pot sau nu să justifice alegere.

„Nu este bine să se arunce la primele impulsuri/zvonuri“, au precizat sursele din Raiffeisen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII