Creditele în euro se pot transforma în lei

Autori


Pentru a veni în întâmpinarea clienţilor care au contractat credite în altă monedă decât cea de salariu şi sunt afectaţi de cursul de schimb, băncile convertesc împrumuturile dintr-o monedă în alta.

În ultimele două zile, cotaţiile valutare au scos la iveală o uşoară apreciere a leului comparativ cu moneda europeană (de la 3,7694 lei/euro înregistrată vineri la 3,7690 lei/euro luni, respectiv 3,7420 lei/euro, marţi). Totuşi, raportându-ne la 8 ianuarie (3,5925 lei/euro), la o zi după decizia BNR de a majora rata dobânzii de politică monetară până la nivelul de 8,0% pe an, sau la acum o jumătate de an (3,1580lei/euro), creşterea este semnificativă (4,16%, respectiv 18,49%).

Impactul acestei situaţii asupra populaţiei este evident, mai ales că în ultimul an s-a observat o creştere semnificativă a creditelor contractate în valută (dacă în ianuarie 2007 creditele în valută reprezentau 31,59% din totalul împrumuturilor acordate în Dolj, în noiembrie 2007, acestea au ajuns la 41%), cu toate că majoritatea doljenilor îşi primesc salariul în moneda naţională.

 

Conversia creditelor în lei nu implică şi costuri suplimentare

 

Pentru a se adapta noilor condiţii şi cerinţe din piaţă, băncile au lansat servicii noi pentru propriii clienţi. Unul dintre acestea se referă la preschimbarea creditelor dintr-o monedă în alta. „Conversia creditelor în lei este un serviciu care a venit în urma solicitărilor clienţilor şi a deprecierii bruşte şi considerabile a leului. Serviciul este însă disponibil doar pentru creditele de consum negarantate cu ipotecă“, au declarat surse autorizate din BRD Groupe Craiova. Acestea au explicat că principala condiţie care se pune în momentul conversiei este aceea ca pentru creditul iniţial să nu existe restanţe. „Conversia se face fără analiză suplimentară şi fără perceperea vreunui comision. Se face însă la schimbul valutar stabilit de bancă a fi valabil în ziua conversiei“, au adăugat sursele BRD, care au precizat că preschimbarea se face la solicitarea clienţilor şi constă într-un act adiţional încheiat la dosarul de credit. În urma conversiei, se păstrează aproape toate datele (aceeaşi scadenţă, pe acelaşi număr de luni), mai puţin cele legate de dobândă (clientul va plăti dobânda monedei în care a făcut schimbul).


 

„O soluţie ar fi refinanţarea“

 

Există însă şi bănci comerciale care nu au adoptat un astfel de sistem. Totuşi, clienţii au la dispoziţie creditele de refinanţare. „Nu se poate face conversia creditelor dintr-o monedă în alta. În cazul creditelor de nevoi personale, sumele sunt destul de mici, iar în cazul creditelor ipotecare, acest lucru ar impune o schimbare de ipotecă. O soluţie ar fi refinanţarea“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Afirmaţia este susţinută şi de alţi bancheri. „Creditul nu se tranformă dintr-o monedă în alta, dar se poate refinanţa (de la banca la care are creditul sau la altă bancă). Se impune însă o analiză a fiecărui client“, au explicat surse autorizate din CEC.

Totuşi, înainte de a opta pentru o astfel de soluţie, clienţii trebuie să se gândească de două ori, deoarece refinanţarea implică o serie de costuri suplimentare (legate atât de vechiul credit – comision de rambursare anticipată, cât şi de noul credit – comision de analiză a unui nou dosar, etc.) care pot sau nu să justifice alegere.

„Nu este bine să se arunce la primele impulsuri/zvonuri“, au precizat sursele din Raiffeisen.Comenteaza acum

3 Comentarii

  1. Banker said:

    Nu sunt mari comisioanele, sunt in limita bunului simt. Nu vreti voi sa le stiti cand contractati credite, daca intrebati le aflati. Va asteptam sa fa satisfacem nevoile.

  2. Florentin said:

    Cum plimba cu bomboana solicitantii sau beneficiarii de credite. Dupa ce transforma creditele din euro in lei, fac in asa fel incat leul sa se aprecieze vertiginos. Tot in euro e mai bine, fiindca stii o treaba, cati euro ai dat, atatia trebuie sa restitui. Iar cine-si face socotelile in lei, in functie de curs, nu va avea decat de pierdut.

  3. de Vlad Tepes said:

    Escroci sant hoti am credit an euro si stiti ce fac cand euro scade mafioti maresc dobanda. Ar trebui o dobanda fixa’ dar cine sa o faca; corupti din tara asta, nu ati vazut cate comisioane au,iauzi comision de administrare.IASI TRAGE PE TOTI AN TEAPA.

Alte stiri

21 martie 2019

Dolj: Identificaţi după ce ar fi furat bani dintr-o locuinţă

Poliţişti din cadrul Secţiei 1 Rurală Melineşti au identificat, ieri, o tânără de 23 de ani şi un bărbat de 31 de ani, ambii din judeţul Vâlcea, bănuiţi de săvârşirea unei infracţiuni de furt din locuinţă. Astfel, la data de
28 februarie 2019

Precizare

Dintr-o regretabilă eroare, în ediţia online de astăzi a Gazetei de Sud a apărut un articol, „Un doljean a ajuns şeful Gărzii de Mediu Dolj“, care conţinea informaţii ce nu mai sunt de actualitate. După ce am sesizat eroarea, articolul

Sumarul ediției de vineri, 1 februarie 2008

Actualitate

» Dolj: Accident mortal în apropiere de Radovan
» Ultimele teste naţionale
» Caragiale n-a murit!
» Cablu de tensiune, rupt cu excavatorul
» Legea CNSAS, neconstituţională
» Gorun, plângere penală împotriva premierului

Local

» Ziua zero pentru staţia de epurare a Craiovei
» Scurte ştiri
» Două accidente mortale
» Încep înscrierile pentru elevii din clasa I
» Alocaţiile se vor achita prin card sau mandat poştal
» Bătrân dispărut, găsit mort pe câmp
» Calitatea aerului din Râmnic – monitorizată
» DGASPC reclamă asistenţii sociali din primării
» Amenzi pentru munca la negru
» Mii de dosare nesoluţionate de procurori
» Nereguli în trafic
» Handbaliste de la CSS Drobeta Turnu Severin, bătute
» Transportatorii rutieri ameninţă cu greva generală
» Copiatul face ravagii în facultăţi

Dolj

» Viaţă de funcţionar

Gorj

» Cotizaţii de peste 300.000 de lei, plătite de CJ Gorj
» Călinoiu locuieşte într-o vilă de lux
» Călinoiu locuieşte într-o vilă de lux
» Directorii din minerit, solidari cu liberalul Morega

Sport

» Eugeniu Ştefănescu, condus pe ultimul drum
» Scurte ştiri
» Coreea de Sud a câştigat grupa Asiei
» Arbitri croaţi la Nürnberg
» Andrei Pavel apreciază echipa Franţei
» Vali Năstase a ajuns în Liga a treia
» Debut după 24 de ore
» Stângaciu, în topul mondial al portarilor
» Auxerre a prins gustul românilor
» Vâlcea, învinsă de Rova Roşiori
» Jose Moreira, ultima achiziţie
» Atacul, slăbiciunea pandurilor
» Egali cu Zalaegerszeg

Bani & Afaceri

» Seminţele din care au crescut dolarii
» Creditele în euro se pot transforma în lei

Magazin

» Agenda evenimentelor
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică
» Apariţii editoriale
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită

Opinii

» Legea care a amuţit tribuna
» Romeo, Julieta şi cuvântătoarele

Top