16.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInflaţie de unităţi bancare în Dolj

Inflaţie de unităţi bancare în Dolj

În fiecare săptămână, cel puţin o bancă îşi deschide o agenţie în Bănie. Există o sucursală sau o agenţie bancară la fiecare 3.300 de craioveni.

Un român stabilit în străinătate care a venit astă-vară în Craiova după mulţi ani întreba unde poate găsi o bancă mai aproape de casă. Apoi a văzut că avea şi în blocul din stânga, şi în cel din dreapta, practic în fiecare cartier, în fiecare zonă intens circulată. De vara trecută şi până acum, băncile şi-au deschis şi mai multe unităţi în tot judeţul, dar, mai ales, în Craiova. Potrivit datelor furnizate de sucursala doljeană a Băncii Naţionale a României (BNR), în Dolj activau 110 unităţi (sucursale şi agenţii) ale băncilor comerciale care au venit în România după 1989.

La acestea se adaugă instituţiile de credit nonbancare, care sunt înregistrate direct la Bucureşti (la BNR), deşi activează în teritoriu. BNR Dolj a centralizat datele privind înfiinţarea de noi unităţi bancare şi a constatat că de anul trecut şi până acum s-a mărit frecvenţa de înfiinţare a unor agenţii sau sucursale ale diverselor bănci în judeţ. „Apar săptămânal. Sunt prezente în Dolj 27 de bănci comerciale care au deschise 110 sucursale şi agenţii. Încă nu a venit momentul la care băncile să nu mai facă bani. Este o perioadă propice pentru investiţiile băncilor.

Acestea vor apărea atâta timp cât vor exista clienţi“, a declarat directorul BNR Dolj, Gheorghe Gherghinescu.

O bancă la mia de locuitori

 

Peste 80% din băncile deschise în Dolj se situează în Craiova. Acest lucru înseamnă că activează 90 de unităţi bancare la 300.000 de locuitori. Un calcul simplu ne arată că 3.300 de persoane au o unitate bancară căreia să i se adreseze. „Este puţin în comparaţie cu alte zone din ţară, unde frecvenţa băncilor pe cap de locuitor este mult mai mare decât în Craiova şi în Dolj. Dacă vom calcula la numărul total de locuitori ai judeţului (718.000 de persoane), rezultă că există o bancă la 6.500 de persoane. Cele mai multe bănci comerciale s-au deschis în Bucureşti, dar sunt multe şi în Cluj, Constanţa şi Timiş“, a spus Gheorghe Gherghinescu. Băncile au intenţia de a ajunge la o unitate bancară pentru 1.000 de locuitori şi tot ar înregistra profit. În scurt timp, şi alte bănci intrate recent pe piaţa românească îşi vor înfiinţa sucursale şi în alte regiuni decât în Capitală. Deci ne aşteptăm la şi mai multe bănci în Dolj.

 

Ţinta: activitatea de retail

 

Toate cele peste 110 unităţi bancare din Dolj desfăşoară, în principal, activităţi de retail, adică oferă produse şi servicii bancare pentru populaţie şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii. „Amplasarea sediilor de bănci în cartiere, mult mai aproape de oameni, aduce atât profituri bune, cât şi o calitate superioară a serviciilor de retail prestate“, a spus reprezentantul unei bănci comerciale din Craiova. Concurenţa acerbă din domeniul bancar conduce la produse şi servicii bancare calitativ mai bune pentru beneficiarul final. „Este foarte bine şi pentru populaţie, dar şi pentru firme că au posibilitatea să aleagă produsele care le avantajează cel mai mult“, a afirmat directorul BNR Dolj.

 

Varietate de produse

 

Mediul concurenţial a determinat băncile să ofere retailerilor tot felul de accesorii bancare, pornind de la posibilitatea companiilor de a-şi achita facturile direct de la bancă (e-banking) şi până la discounturi mari la dobânzi pentru clienţii fideli care solicită linii de credit de zeci de miliarde. Companiile mai mari chiar negociază cu băncile bonusuri şi reduceri de dobândă. Aceleaşi avantaje sunt şi pentru persoanele fizice, care au posibilitatea să-şi achite aproape orice factură la ghişeele băncilor sau pot obţine carduri de debit sau de credit în scurt timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII