7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMITLIV, o afacere în continuă dezvoltare

MITLIV, o afacere în continuă dezvoltare

Pentru că piaţa construcţiilor este în continuă dezvoltare în regiune, afacerile din acest domeniu cresc şi ele, cu condiţia formării unei echipe manageriale puternice.

MITLIV este o firmă care are ca domeniu de activitate comercializarea materialelor de construcţii, producerea şi comercializarea betonului şi fasonarea oţel-betonului. „Societatea a fost înfiinţată în 1994 ca o firmă de comerţ cu produse agroalimentare. Activitatea în domeniul materialelor de construcţii a demarat ulterior. Am văzut că viitorul spre asta tinde“, a declarat Liviu Cioană, directorul general al MITLIV, care a explicat că prima conexiune cu materialele de construcţii a avut-o în 1995, dintr-o colaborare cu un actual concurent. „După ce am învăţat, am construit propriul depozit. Primul depozit propriu al firmei, cel care dă, de fapt, personalitate în piaţă, a fost construit în 1996. De acolo a început creşterea“, a mai spus acesta, subliniind faptul că MITLIV se află deocamdată la jumătatea drumului în ceea ce priveşte creşterea.

 

„Dezvoltarea în timp s-a datorat şi echipei manageriale“

 

Cea mai mare creştere a afacerii a fost în 1999-2000, de 500%. Începând cu 2000, ascensiunea a fost mai mică (70-80% anual), însă constantă, şi s-a încadrat întotdeauna în obiectivele stabilite. În 2007, cifra de afaceri a MITLIV a fost de 1.100 de miliarde de lei, adică de aproximativ 33 de milioane de euro. „Cred că am ales bine momentul demarării afacerii. Creşterea sa s-a datorat în primul rând evoluţiei pieţei construcţiilor. Dezvoltarea în timp s-a datorat însă şi echipei manageriale“, a precizat Liviu Cioană, care a subliniat fapul că „de unul singur nu poţi face nimic“ şi că echipa este unul dintre elementele principale ale dezvoltării afacerii.

Acestea nu au fost însă singurele care au ajutat la creşterea afacerii. Reprezentanţii firmei au intrat în colaborări cu companii multinaţionale şi au implementat anumite modele străine de lucru.

 

Greutăţile afacerii MITLIV

 

Cu toate acestea, drumul până la acest nivel nu a fost tocmai lin. Banii pentru construcţia primului depozit, de exemplu, au fost atraşi atât din credite bancare, cât şi din credite de la furnizori. „Am trecut prin perioade în care dobânda la credite a ajuns şi la 160%. Creditele erau însă deja contractate şi nu mai puteau fi stopate. Dificultăţile anilor trecuţi le-am simţit cu toţii. Era o instabilitate monetară, politică şi economică“, a precizat directorul firmei.

Acestea nu au fost singurele greutăţi întâmpinate de firmă de-a lungul timpului. „În fiecare zi se schimbă legislaţia. Se încearcă implementarea unor norme asemănătoare cu cele din UE, dar care nu se armonizează cu realitatea românească, astfel că aplicarea lor se face rigid“, a afirmat Liviu Cioană. Astfel, apar probleme de adaptare şi chiar blocaje deoarece, fiind o activitate mare, orice schimbare o influenţează.

 

Concurenţa e benefică

 

În ceea ce priveşte concurenţa din domeniu, reprezentanţii firmei spun că aceasta nu este o greutate pentru afacere, ci dimpotrivă. „Ţinem cont de concurenţă. Îi respectăm, dar asta nu înseamnă că o considerăm o frână. Concurenţa e benefică şi pentru noi, şi pentru concurenţii noştri. Ea te ţine activ şi te face să te perfecţionezi mereu“, a explicat directorul general al MITLIV.

Acesta a subliniat faptul că, dacă nu ar exista concurenţă, jucătorii din piaţă nu ar mai căuta să-şi îmbunătăţească activitatea. În ceea ce-i priveşte pe cei care plănuiesc în acest moment să se lanseze într-o afacere în domeniul comercializării materialelor de construcţii, niciodată nu este prea târziu.

Altfel spus, piaţa este deschisă, cu condiţia ca, odată ce au pornit la drum, să dea dovadă de seriozitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS