10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎntrebări simple, răspunsuri-capcană

Întrebări simple, răspunsuri-capcană

În cadrul unui interviu sunt câteva întrebări pe care angajatorii le adresează mereu. Aparent simple, acestea vă pot pune în încurcătură dacă nu v-aţi pregătit de acasă câteva răspunsuri.

Site-ul www.ejobs.ro vă prezintă cele mai frecvente întrebări din cadrul unui interviu şi răspunsurile pe care angajatorii le aşteaptă de la dumneavoastră. Orice angajator începe interviul cu propoziţia „Spuneţi-mi ceva despre dumneavoastră“. Nu trebuie să vă prezentaţi întreaga viaţă în doar câteva cuvinte sau să îi vorbiţi despre copilărie, bunici, prieteni şi părinţi, ci despre ce anume puteţi oferi companiei. Prezentaţi-vă realizările din job-urile anterioare, studiile, calităţile, fără însă a vă povesti CV-ul deoarece angajatorul are deja o copie pe birou. Puteţi spune cum aţi aflat despre acest job, de ce v-a interesat compania şi puteţi explica de ce sunteţi candidatul perfect pentru job.

 

Despre job-ul anterior, numai de bine

 

Altă întrebare este de ce aţi renunţat la ultimul loc de muncă. Fie că aţi renunţat din proprie iniţiativă, fie că aţi fost dat afară, aţi demisionat pentru că aţi avut conflicte la locul de muncă, trebuie să îi prezentaţi angajatorului situaţia într-o lumină pozitivă. Nu trebuie să îl vorbiţi de rău pe fostul şef sau compania pentru care aţi lucrat, deoarece veţi părea o persoană care creează probleme. Interviul nu este locul potrivit pentru a vă elibera de frustrări. Trebuie să răspundeţi la întrebări păstrând o atitudine pozitivă, să vorbiţi despre dorinţa de perfecţionare, despre faptul că vă plac provocările, responsabilităţile pentru a crea impresia unui angajat activ.

 

Concediere, demisie sau restructurare

 

Dacă aţi fost concediat trebuie să explicaţi totul în câteva cuvinte, fără a intra în detalii. Vorbiţi despre ce aţi învăţat din experienţa anterioară şi despre cum aţi devenit mai puternic. Nu este bine să daţi informaţii eronate sau să minţiţi în legătură cu fostul loc de muncă pentru că angajatorul se poate interesa. Dacă s-au făcut restructurări nu trebuie să adoptaţi o atitudine de învins. Dacă o companie a dat faliment sau a făcut restructurări masive trebuie să spuneţi că s-a decis eliminarea anumitor departamente şi că aţi rămas fără loc de muncă. Dacă aţi demisionat, trebuie să prezentaţi situaţia într-o manieră pozitivă. Puteţi spune că job-ul anterior nu mai prezenta suficiente provocări, că vreţi să parcurgeţi o nouă etapă în cariera dumneavoastră, că job-ul pentru care susţineţi interviul este ideal pentru dvs. Trebuie să menţineţi o atitudine pozitivă şi să discutaţi despre dorinţa de perfecţionare. Angajatorii preferă candidaţii care doresc să se implice şi să primească mai multe responsabilităţi.

 

Din defecte învaţă omul

 

O întrebare foarte des întâlnită în cadrul interviurilor este aceea de a vă spune cel mai mare defect.

Angajatorii sunt interesaţi să afle cum faceţi faţă situaţiilor dificile. După ce menţionaţi defectul trebuie să spuneţi şi cum aţi reuşit să îl învingeţi. Trebuie să alegeţi un defect care este real, dar are o importanţă relativă. Oricare ar fi defectul trebuie să aibă legătură cu profesia dvs. Nu trebuie să vă alegeţi un defect care să elimine orice şansă de a trece de interviu. Chiar şi defectul trebuie să vă pună într-o lumină favorabilă. Puteţi spune „muncesc prea mult, am tendinţa de a fi perfecţionist, nu renunţ uşor“.

 

„Care este pasul următor acestui interviu?“

 

La final, angajatorul vă va întreba dacă aveţi vreo nelămurire, dacă vreţi să puneţi dumneavoastră o întrebare. Întotdeauna trebuie să puneţi o întrebare inteligentă la sfâşitul unui interviu. Acest lucru arată că aţi fost atent şi receptiv pe tot parcursul interviului şi că aţi făcut cercetări asupra companiei. Puteţi întreba dacă acest job conduce de obicei către alte poziţii în această companie şi care ar fi acestea, care este punctul forte al acestei companii. Nu trebuie să întrebaţi despre salariu, concedii, recompense sau altceva care v-ar face să păreţi interesat de recompensele job-ului şi nu de companie. În plus, nu trebuie să puneţi mai mult de două întrebări. Cea mai importantă întrebare este însă „care este pasul următor acestui interviu, deoarece mă interesează foarte mult acest job. Este exact ceea ce îmi doresc“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII