20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinanţare de miliarde pentru IMM-uri

Finanţare de miliarde pentru IMM-uri

10% din firmele care au depus cereri au primit finanţare guvernamentală. La Biroul Teritorial Craiova, procentul de acceptabilitate a fost mai mare decât media naţională, 32 din cele 233 de firme deponente primind finanţare. Oltenii au depus cele mai multe cereri din ţară.

Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL) a anunţat recent că aproape 220 de IMM-uri nou – înfiinţate vor beneficia de fonduri nerambursabile în valoare totală de 24 de milioane de lei. Patronii au depus la Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (ANIMMC) 2.271 de dosare de finanţare, circa 10% din ele fiind acceptate. Totodată, ministerul a anunţat că, până la sfârşitul anului, toate dosarele viabile vor primi ajutoarele de finanţare, deoarece bugetul de 79 de milioane de lei este suficient. Pentru a beneficia de ajutorul financiar nerambursabil, valoarea finanţării nu poate să depăşească echivalentul a 10.000 de euro – pentru întreprinderi nou – înfiinţate şi microîntreprinderi şi nu poate acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului. În cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, suma solicitată nu poate fi mai mare de 50.000 de euro, reprezentând 60% din valoarea proiectului. Ajutoarele nerambursabile provin în proporţie de 60% din fonduri europene.

Solicitări peste aşteptări

 

Pentru cofinanţare, firmele beneficiază de credite bancare, prin protocoalele pe care instituţiile de credit le-au încheiat cu ministerul. Băncile acordă beneficiarului eligibil un credit de finanţare reprezentând minimum 25% din valoarea proiectului de investiţii, iar contribuţia proprie a firmelor trebuie să fie de minimum 15% din valoarea proiectului, în numerar. Ministerul pentru IMM-uri a semnat în luna octombrie protocoale cu nouă bănci comerciale pentru derularea programelor de susţinere a investiţiilor de către întreprinderile nou-înfiinţate şi microîntreprinderi, precum şi a investiţiilor de modernizare şi retehnologizare a IMM-urilor. Cele nouă bănci sunt: BCR, Carpatica, BRD-GSG, CEC, Credit Europe Bank Romania, Eximbank, Libra Bank, MKB Romexterra Bank şi Banca Transilvania. În ceea ce priveşte Doljul, Radu Mirea, coordonatorul Biroului Teritorial Craiova, a spus că oltenii s-au descurcat destul de bine. „IMM-urile din Oltenia au depus cele mai multe cereri de finanţare din ţară. Este vorba de circa 233 de firme, suma totală solicitată fiind de peste 120 de miliarde de lei. Procentul de acceptare a depăşit însă media pe ţară, 32 de firme fiind acceptate pentru finanţare“, a precizat Mirea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS