5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Omul care aduce banii

Managerii de proiecte sunt păsări rare în peisajul instituţiilor româneşti. Orice absolvent al facultăţilor de economie sau orice absolvent de studii superioare care urmează un curs de manager de proiect sau un master în domeniu poate ajunge să aducă banii europeni în România.

Integrarea în Uniunea Europeană a adus românilor şi o nouă profesie, cea de consultant în fonduri europene. Cum această meserie nu există în Nomenclarorul Ocupaţiilor din România şi cum accesarea fondurilor europene pare destul de complicată pentru proaspeţii absolvenţi europeni, instituţiile din România sunt în mare căutare de manageri de proiecte, care cu ştiinţa lor pot lua banii oferiţi cu generozitate de UE. Absolvenţii facultăţilor de economie sau economiştii de profesie sunt pricipalii vizaţi de această specializare. Având aceste studii de bază, aceştia nu trebuie decât să se informeze şi să se documenteze asupra subiectului, accesând numeroasele site-uri care oferă informaţii în legătură cu obţinerea fondurilor europene. Şi cei care nu au terminat o facultate cu profil economic pot deveni manageri de proiecte dacă urmează un curs de specialitate sau un master. Pe site-ul Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor sunt înregistrate 33 de societăţi care formează manageri de proiect. Un asemenea curs costă 1.000 de lei, durează cinci săptămâni, iar diploma este recunoscută şi în străinătate.

 

Şcolile craiovene produc manageri de proiecte europene

 

Şi instituţiile de învăţământ doljene sunt pregătite să şcolească viitorii manageri de proiecte care va trebui să aducă aici fondurile europene. La Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova există masterul managementul proiectelor europene, master la care absolvenţii facultăţii se înscriu în număr mare. „Managementul proiectelor europene este cel mai atractiv masterat deoarece absolvenţii facultăţii noastre, dar şi oamenii din administraţia locală, mediul privat, firme, învăţământ sunt interesaţi să acceseze fonduri europene. În România este nevoie de persoane pregătite care să elaboreze, să susţină şi să implementeze programe prin care putem atrage banii pe care UE îi pune la dispoziţia noastră“, a explicat conf. dr. univ. Constantin Fota, coordonatorul acestui program de master. Şi Grupul Şcolar „Traian Vuia“ din Craiova vrea să organizeze din acest an cursuri de elaborare a proiectelor europene. „Am demarat un parteneriat cu Universitatea din Craiova pentru organizarea unor cursuri de întocmire a proiectelor europene pentru că foarte mulţi nu ştiu cum să le realizeze, iar în acest an trebuie să se depună proiecte numeroase la UE“, a explicat Gheorghe Popa, directorul instituţiei. Dar până când vor apărea specialiştii, instituţiile şi persoanele interesate de accesarea fondurilor europene trebuie să caute singure puţinele persoane specializate în acest domeniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU