7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTinerii nu au fler pentru afaceri

Tinerii nu au fler pentru afaceri

Un bar, un restaurant, o firmă de catering, un magazin de componente de calculatoare sau de rochii de mireasă, o firmă de consultanţă, un cabinet medical sau psihologic, toate acestea sunt doar câteva dintre ideile de afaceri la care visăm fiecare. Dar prea puţine devin însă realitate deoarece spiritul antreprenorial moare în băncile şcolilor sau ale facultăţilor.

Elevii şi studenţii nu sunt încurajaţi în şcoală să iniţieze propriile afaceri. Spiritul antreprenorial al tinerilor, chiar dacă apare, este înghiţit de materiile şi cursurile bazate pe toceală din şcoli şi facultăţi.

Unul dintre punctele slabe ale învăţământului românesc îl constituie şi neimplicarea elevilor şi studenţilor în activităţi care le-ar putea dezvolta ideile de afaceri. Programe, proiecte, diferite acţiuni de voluntariat îi ajută pe tineri să-şi descopere şi să-şi folosească potenţialul în mod creativ, dar acestea au o reprezentare foarte slabă în învăţământul autohton. Potrivit studiilor realizate de Junior Achievement’s Young Enterprise (JA-YE), o organizaţie internaţională de educaţie economică, 60% dintre cetăţenii Uniunii Europene nu au luat niciodată în calcul ideea întemeierii unei afaceri.

 

O mică afacere cu bani puţini

 

Oficialii europeni consideră că sistemul de educaţie românesc nu încurajează tinerii să iniţieze propriile afaceri, lucru observat şi de angajatorii doljeni. „Şcoala creează un cadru, te învaţă să cauţi, îţi dă cărţi să citeşti, dar nu te învaţă să conduci. Şcoala este un exerciţiu de memorie şi cei mai mulţi învaţă singuri. De exemplu, tinerii care se ocupă de paginile web. Aceştia nu au învăţat în şcoală despre ceea ce înseamnă să creezi şi să administrezi o pagină web, dar pentru că au fost pasionaţi de astfel de domenii au învăţat singuri şi acum câştigă şi bani de pe urma pasiunii lor“, a explicat Valentin Cristea, preşedintele Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CLIMM) Craiova. Dacă facultatea nu le oferă posibilitatea să-şi dezvolte spiritul antreprenorial, tinerii cu inţiativă pot intra în asociaţii şi organizaţii studenţeşti unde au posibilitatea să lucreze la diferite programe, proiecte şi să ajute la dezvoltarea acestora.

 

Mai bine angajat decât patron

 

Chiar dacă tinerii craioveni au absolvit o facultate care le poate deschide drumul spre o afacere, aceştia preferă statutul de angajat celui de patron. „Nu am capital ca să încep o afacere şi nici nu cred că am pregătirea şi caracterul necesare pentru a răzbi în mediul de afaceri din România. Eu m-aş mulţumi cu un salariu bun la o firmă privată“, a spus Alin Oprescu, proaspăt absolvent al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, din cadrul Universităţii din Craiova. Unii nu renunţă însă la vise şi speră că într-o bună zi vor avea propria afacere.

„Eu aş vrea să am o afacere cu ciuperci. Am citit foarte mult pe internet şi ştiu şi la cât se ridică investiţia. Nu am aceşti bani, dar, dacă mi-aş găsi nişte asociaţi, atunci aş avea curaj să încep propria afacere“, a precizat Cristina Barbu, studentă în anul IV la Facultatea de Medicină din Craiova.

Afaceri în funcţie de abilităţi

 

Pentru a avea însă succes în afaceri, tinerii trebuie să-şi aleagă domeniul de activitate în funcţie de abilităţile lor şi de cunoştinţele pe care le au despre acea investiţie. „Trebuie să fie în primul rând tineri dornici să întreprindă ceva, informaţi şi conştienţi deopotrivă de riscuri şi de câştiguri. Trebuie să-şi facă o firmă, să cunoască foarte bine legislaţia şi să-şi aleagă domeniile în care pot să-şi dezvolte abilităţile. Nu trebuie să se aştepte de la început la câştiguri mari şi pot începe o mică afacere cu bani puţini“, a menţionat Cristea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII