7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞapte paşi în redactarea unui CV

Şapte paşi în redactarea unui CV

CV-ul este un memoriu de activitate care se trimite unei instituţii sau firme cu scopul de a o informa asupra persoanei tale. Obiectivul unui bun CV este să realizeze o invitaţie la un interviu.

Un curriculum vitae foarte bine făcut arată ce angajat valoros ai putea fi, dar un CV realizat într-o manieră prea subiectivă este o modalitate sigură de a te scoate din competiţie. CV-ul nu este povestea vieţii tale, ci este un document care trebuie să fie foarte bine conceput. Trebuie respectate deci câteva reguli de prezentare şi de redactare, dar nu trebuie să copiezi cu fidelitate modelele propuse în revistele de specialitate sau în ghidurile practice. Din aceste modele te poţi inspira şi le poţi adapta personalităţii şi pregătirii tale. În plus, un CV trebuie să fie personal, dar să răspundă la câteva reguli. Un CV competitiv trebuie să penduleze între aceste două cerinţe. Înainte de a începe redactarea propriului CV, trebuie să ţii cont de câteva recomandări.

1. Angajatorii au mult de lucru, aşa că nu trebuie să le ceri să citească un CV lung şi cu multe date nefolositoare. CV-ul trebuie să aibă o pagină, se acceptă două pagini numai dacă este absolut necesar, pentru a descrie experienţele în câmpul muncii.

2. Folosirea unui limbaj adecvat este extrem de importantă pentru că trebuie să te prezinţi unui angajator repede şi eficient. Trebuie să răspunzi nevoilor potenţialului angajator cu un CV profesional, scris foarte clar.

3. Foloseşte verbe care indică acţiuni, precum „a dezvolta“, „a conduce“ sau „a destina“, pentru a sublinia realizările tale.

4. Nu utiliza propoziţii declarative, precum „am dezvoltat“ sau „am asistat la“, încearcă să eviţi folosirea pronumelui la persoana I.

5. Evită construcţiile pasive, precum „eram responsabil cu managementul“. Este mai bine să spui „conduceam“.

6. Accentuează ceea ce poţi face pentru angajator. Fii foarte exact şi clar. Este important să treci în CV doar experienţa relevantă pentru acel post vizat.

7. Nu menţiona date personale, precum greutatea şi starea civilă. Aceste informaţii nu sunt cerute de angajator şi el s-ar simţi mult mai bine dacă te vei abţine să le scrii.

Ce trebuie să conţină CV-ul?

 

CV-ul trebuie să fie uşor de parcurs, iar datele pe care le conţine trebuie ordonate corespunzător. Foarte important este „obiectivul“, care oferă angajatorului datele despre locul de muncă de care eşti interesat. Urmează rubrica „studii“, unde trebuie menţionat anul absolvirii liceului sau facultăţii şi, dacă te avantajează, media generală de la bacalaureat sau licenţă. La rubrica „experienţă“ trebuie manţionate toate funcţiile deţinute, dacă ai avut angajaţi în subordine, cursuri de specializări şi calificare la care ai participat de-a lungul timpului. „Abilităţile“ şi „deprinderile“ îţi pot pune în valoare calităţile, iar angajatorul îşi poate face o impresie pozitivă despre tine. Nu trebuie omise „realizările“ şi „premiile speciale“, care demonstrează competenţa ta şi pot avea un impact deosebit asupra angajatorilor care îşi doresc persoane de valoare. În CV trebuie trecute şi „asociaţiile profesionale“ din care faci parte, dar şi „hobby-urile“, care pot fi un avantaj. Nu uita să treci şi „recomandările“ cu numele, funcţiile şi numerele de telefon ale persoanelor care te recomandă.

 

CV cronologic sau CV funcţional

 

Cu toate că există mai multe tipuri de CV, cele mai folosite sunt cel cronologic şi cel funcţional. CV-ul cronologic prezintă într-un mod secvenţial activităţile recente şi continuă cu cele mai îndepărtate în timp. În cadrul acestui tip de CV nu este necesară menţionarea tuturor activităţilor, mai ales a celor nerelevante pentru postul vizat, dar în acelaşi timp CV-ul nu trebuie să conţină elemente de discontinuitate, ceea ce ar putea duce la apariţia unor concluzii eronate sau defavorabile. Este tipul de CV preferat pentru domeniile tradiţionale, cum ar fi educaţie, sănătate, management. CV-ul funcţional pune accentul pe realizări fără să ţină cont de cronologia lor. Acest tip de CV este indicat pentru cei care doresc o schimbare a carierei sau a profilului de activitate. Trebuie să se evidenţieze anumite calităţi care nu au fost folosite în experienţa de până acum. Este folositor şi în cazurile în care nu aveţi deloc experienţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU