12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEroii neamului, comemoraţi pe Muntele Tulişa

Eroii neamului, comemoraţi pe Muntele Tulişa

Eroii neamului, căzuţi în anul 1916 pe Muntele Tulişa (Uricani), au fost comemoraţi vineri de localnicii din zonă, care au participat la o slujbă de pomenire, în inima muntelui, la monumentul de marmură ridicat la peste 1.700 de metri altitudine în memoria celor care şi-au jertfit viaţa.

În inima Munţilor Retezat, localnicii, dar şi autorităţile din Uricani au hotărât să-i cinstească pe eroi, în ziua sărbătoririi Sfântului Ilie, pentru că, spun ei, acolo au murit atât soldaţi, cât şi ţărani care au întemeiat primele gospodării în zona de munte a Văii Jiului, români şi unguri.

Slujba de pomenire, urmată de o agapă, a avut loc la cota 1.780 m, exact pe locul unde a fost trasată graniţa cu Austro-Ungaria. Pentru a ajunge aici, cei aproximativ 100 de oameni au parcurs circa zece kilometri pe un drum forestier greu accesibil, care urcă din dreptul fostei mine Valea de Brazi.

Tradiţia întâlnirii de pe vârful Tulişa datează încă de pe vremea guvernului liberal condus de Gheorghe Tătărescu, fost prim-ministru al României, întreruptă apoi în anul 1937, o dată cu finalizarea celui de-al cincilea mandat de premier al acestuia, dar reluată în anul 2002 de un localnic, Nicolae Stoi, care s-a luptat pentru reînvierea acestui obicei şi ridicarea monumentului de aici. „Momentul Tulişa a început în anul 1934, când a ridicat aici prima troiţă Tătărăscu, şi de atunci a fost preluat de localnici şi s-a continuat, cinstindu-se eroii care şi-au vărsat aici sângele. Această tradiţie trebuie dusă mai departe şi am insistat pentru reluarea ei“, a declarat Stoi. „Ani buni, oamenii au dorit să-i cinstească pe eroii neamului din primul război mondial, când aici au murit foarte mulţi oameni. În fiecare an, începând după revoluţie, se cinstesc aici eroii, dar monumentul a fost ridicat anul trecut“, a spus preotul Creţan din Uricani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS