19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMerită să cumperi maşină din străinătate?

Merită să cumperi maşină din străinătate?

Nu ai 10.000 de euro pentru o maşină nouă, Skoda Fabia, Volkswagen Polo sau Ford Fiesta? Nu ai sau nu vrei să dai 8.000 de euro pentru un Logan cu dotări minime? Alternativa ar fi să cumperi o maşină second hand din Germania, Belgia sau Italia.

Internetul geme de oferte de automobile second hand din străinătate. Practica arată că sunt mulţi care au făcut din vânzarea acestor maşini o afacere. Preţurile încep de la câteva sute de euro pentru o maşină mai veche. Folclorul urban spune că poţi găsi în străinătate, îndeosebi în Germania, maşini bune, nerulate foarte mult, la un preţ de câteva mii de euro. Iulian Ş. este un craiovean care, periodic, merge în Germania, cumpără un automobil la mâna a doua după care îl vinde aici. Cea mai mare problemă, spune el, este taxa de primă înmatriculare. Nu este singura supărare a olteanului întreprinzător. „Cea mai mare tâmpenie este să ai revizia făcută în Germania, deci în Uniunea Europeană, iar aici să fii obligat să faci revizia din nou“, a spus Iulian Ş.
Dar cum aduci maşina în ţară? Primul pas este să cauţi o firmă de transport pentru drumul cu autocarul până în Germania. Găsirea unui automobil nu este o problemă. Găseşti orice model, orice marcă. „Sunt mii de parcuri auto, există în fiecare localitate, începând de la 40 de maşini până la 1.000 – 1.500“, a explicat Iulian Ş. Abundenţa de automobile second hand se datorează funcţionării sistemului buy-back, automobilul vechi este evaluat de dealer, plata se face pe loc, iar banii sunt folosiţi ca avans pentru un model nou. Transportul cu autocarul costă puţin peste 100 de euro, pentru dus. În funcţie de pretenţiile pe care le ai de la viitoarea ta maşină, căutarea poate dura mai mult sau mai puţin. Pentru timpul petrecut în străinătate trebuie să fi pregătit, preţul unei camere la un motel începând de la 40 de euro pe noapte.
Actele de vânzare-cumpărare se fac, de obicei, de dealerul de automobile second de la care faci achiziţia şi necesită alţi 150 de euro, pe lângă o copie după paşaport, iar verificarea tehnică (TUV) costă 50 de euro. După acest moment, maşina primeşte numere de export, provizorii, cu valabilitate între zece şi 30 de zile. Pentru benzina sau motorina necesare întoarcerii în ţară mai scoţi din buzunar 150 de euro, conform lui Iulian Ş. Totalul cheltuielilor până acum, presupunând că ai nevoie de o săptămână pentru a găsi automobilul dorit, se ridică la aproximativ 800 de euro.

Ce poţi să cumperi?

Orice. Un Cielo poate fi achiziţionat cu câteva sute de euro. „Este mai bun decât ceea ce găseşti la noi. Nu se compară maşinile din străinătate cu cele de aici pentru că suspensia, spre exemplu, nu va cădea niciodată din cauza drumurilor de acolo. Service-ul se face cu simţ de răspundere. Un BMW ursuleţ (producţie anii ’80 – n.r.) este mai bun decât un Cielo sub orice aspect“, este de părere Iulian Ş. O căutare pe website-ul www.mobile.de arată că există maşini disponibile pentru orice buzunar. Spre exemplu, un Opel Astra din 2000, cu motor diesel euro 3 de 1,7 litri, rulat 105.000 km, costă 4.999 de euro. Iar dotările sunt decente: aer condiţionat, ABS, închidere centralizată, geamuri electrice, servodirecţie, jante din aliaj.
Conform paginii de internet a Ministerul de Finanţe, pentru această maşină taxa de primă înmatriculare este 1.459 de euro. Adăugând preţul maşinii precum şi costurile aducerii în ţară se ajunge la un total aproximativ de 7.260 de euro.

Cât costă maşina nouă?

Un Opel Astra Classic nou, cu motorizare pe benzină, 1.400 cmc, costă aproximativ 11.170 de euro, la un nivel de echipare superior, având oglinzi electrice şi încălzite, ABS  şi EBD. Taxa de înmatriculare este sub 200 de euro. Dacă o cumperi prin credit bancar pe şapte ani destinat achiziţiei de automobile noi, cu avans 15%, rata va fi 150 de euro pe lună, împrumutul ridicându-se, în fapt, la circa 9.500 de euro, cu aproximativ 73 de milioane de lei vechi mai mult decât în cazul achiziţiei maşinii la mâna a doua din străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS