23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri2.300 de firme doljene, la dizolvare

2.300 de firme doljene, la dizolvare

Registrul Comerţului a sesizat instanţa pentru 2.300 de firme care nu şi-au depus bilanţurile pe anul 2005. Pentru 2006, 2.000 de societăţi riscă amenzi în valoare totală de 90 de miliarde de lei vechi.

Oficiul Registrului Comerţului (ORC) Dolj a trimis recent instanţelor o listă cu 2.300 de firme din judeţ care nu şi-au depus bilanţurile financiare aferente anului 2005. Conform legii, acestea urmează să intre în procedură de dizolvare. „Cu ultimele cazuri transmise, am epuizat firmele care trebuie dizolvate pentru că nu şi-au depus bilanţurile. În ceea ce priveşte depunerile de bilanţuri aferente anului 2006, acestea sunt încă în termen“, a declarat Gheorghe Celea, directorul ORC Dolj. La cazurile menţionate se adaugă 50 de societăţi comerciale pe acţiuni, care au fost trimise spre dizolvare pentru că nu şi-au majorat capitalul social conform legii, la cel puţin 25.000 de euro. Directorul Celea a precizat că în toate cazurile ORC nu a primit până acum vreun recurs sau o numire de lichidator din partea fiscului.

Datornici la stat

Cei de la ORC au avut permanent probleme cu firmele dizolvabile, dar care nu se pot radia din cauza datoriilor restante către fisc. De cele mai multe ori, aceste firme sunt fără activitate şi nu mai pot fi identificate la sediul declarat pentru a se recupera banii restanţi, aşa că fiscul rămâne în pagubă. De această dată, reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj susţin că pentru toate societăţile aflate în procedură de dizolvare s-au făcut întâmpinări, iar acestea nu vor fi radiate. „Aceste firme nu pot fi radiate până nu-şi plătesc datoriile. Pentru cei care nu şi-au depus bilanţurile pe 2006 nu s-a făcut nimic, pentru că se află încă în termen. Firmelor în cauză le vom trimite notificări şi vor primi amenzi cuprinse între 500 şi 4.500 de lei, în funcţie de perioada de întârziere“, a precizat Mihai Antonescu, director executiv adjunct al DGFP Dolj.
Potrivit acestuia, 2.000 de societăţi nu şi-au depus bilanţurile pe anul trecut. Dacă primesc amenda maximă, contravenţiile aplicate de fisc s-ar putea ridica la nouă milioane de lei, adică 90 de miliarde de lei vechi. Potrivit legii, firmele care ţin contabilitatea conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară au obligaţia să depună situaţiile la ORC şi la Ministerul Finanţelor până pe 30 mai, în timp ce acelea care ţin contabilitatea simplificată, până pe 30 aprilie. Societăţile care nu au desfăşurat nici o activitate de la constituire trebuie să depună o declaraţie până pe 28 februarie a anului următor. În caz contrar, ele riscă dizolvarea în şase luni de la expirarea termenului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS