10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii riscă penalităţi la subvenţia UE

Doljenii riscă penalităţi la subvenţia UE

Fermierii doljeni care vor să primească subvenţii de la UE fără penalizări ar trebui să se grăbească să-şi depună solicitările deoarece mai au la dispoziţie doar două săptămâni.

Săptămâna trecută, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Decebal Traian Remeş, declara că, pentru a diminua riscul ca România să piardă din fondurile europene destinate plăţilor directe la hectar, fermierii vor putea depune cereri pentru banii europeni şi după data de 15 mai. „Vom primi cereri de la fermieri şi după 15 mai, chiar dacă am anunţat că acesta este termenul-limită pentru depunerea solicitărilor“, a declarat Remeş, citat de NewsIn. Decizia era motivată de faptul că, dacă vor exista neconcordanţe între suprafaţa declarată de fermieri şi realitatea din teren, România riscă să primească penalităţi de 25% din fondurile europene pentru plăţi directe. Cu toate acestea, reprezentanţii Agenţie de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) spun că nu au primit încă nici o înştiinţare oficială în acest sens. „Ministrul a solicitat la Bruxelles să fie prelungit termenul de depunere a cererilor (numai Comisia Europeană poate aproba prelungirea termenului). Deocamdată nu am primit însă nici un răspuns“, a declarat Sergiu Drăgancea, directorul APIA Dolj.

70% din fermieri au solicitat plata directă

Potrivit programului de depunere a cererilor pentru accesarea de subvenţii la hectar de la UE, data-limită de depunere a solicitărilor este 15 mai. Fermierii care vor depune solicitarile după această dată vor fi penalizaţi cu 1% pe zi de întârziere din suma aferentă (între 16 mai şi 11 iunie) sau vor pierde sprijinul european aferent acestui an (după 12 iunie). „Până la această dată, au depus solicitări pentru plata directă 40.000 de fermieri, adică aproximativ 70% din total“, a afirmat Sergiu Drăgancea. Potrivit informaţiilor primite de la acesta, cererile depuse acoperă cam 60% din suprafaţa totală din judeţ înregistrată în Registrul Fermelor. Din cele 540.000 ha de teren agricol ale judeţului, doar 352.000 sunt înscrise în Registrul Fermelor.

Şi păşunile comunale primesc bani de la UE

Uniunea Europeană a alocat pentru plăţi directe la nivel naţional, pentru 2007, puţin peste 440 de milioane de euro. Aceşti bani vor fi distribuiţi pentru o suprafaţă de peste 8,6 milioane de hectare de teren agricol, din care 2,2 milioane păşune. 85% din primăriile localităţilor doljene (95 din 111) au păşuni cuprinse între unu şi 1.400 de hectare (Poiana Mare). „Primăriile beneficiază de plată directă pe suprafaţă pentru păşuni“, a adăugat Drăgancea.

Banii europeni vin în cont
 Banii europeni vin în cont

Fermierii care fac solicitarea pentru subvenţia UE trebuie să aibă la ei buletinul de identitate, dovada că deţin un cont bancar activ pe numele lor (banii europeni vin prin virament bancar) şi actele doveditoare referitoare la pământ – proprietate, arendă, concesiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS