17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCumpărăm locuinţe vechi la preţ dublu

Cumpărăm locuinţe vechi la preţ dublu

La trei luni de la integrare, achiziţionarea unei locuinţe rămâne pentru cei mai mulţi craioveni doar un vis, mai ales că preţurile apartamentelor au crescut. Analiştii imobiliari susţin însă că preţul real al locuinţelor este cel din toamna lui 2006.

Ideea de a avea propria locuinţă le surâde tuturor craiovenilor. În cazul celor mai mulţi, veniturile nu le permit nici să economisească, nici să contracteze un credit imobiliar. În plus, pentru a pune degetul pe rană şi a-i face pe mulţi craioveni să-şi piardă orice speranţă de a avea un acoperiş deasupra capului, preţurile locuinţelor au crescut exagerat de mult în ultimele luni, în timp ce salariile au rămas cam la acelaşi nivel.
Oamenii de rând nu pot decât să strângă din dinţi şi să viseze cu ochii deschişi. „Cine nu vrea o locuinţă? Mi-aş cumpăra, dar am salariul minim în cartea de muncă, aşa că nu văd de unde să iau banii necesari, mai ales că băncile te împrumută, dar nu la salariu meu“, a afirmat Adrian V., un craiovean de 27 de ani, care mai stă cu părinţii şi-şi întregeşte venitul lucrând pe ici, pe colo cu ziua.

„Spera că după integrare o să se mai ieftinească“

Dorinţa de a avea o locuinţă, ca şi problema banilor sunt împărtăşite şi de alţi craioveni. „Dacă aş avea bani mi-aş lua un aparatment. Ai mei nu mă pot ajuta, aşa că o să încerc să mă împrumut la bancă. Nu cred însă că mă ajută salariul, mai ales că apartamentele sunt foarte scumpe“, a declarat Alexandru Anton, de 25 de ani. Creşterea exagerată de preţ a fost sesizată şi de alţi craioveni. „Copilul meu îşi caută o locuinţă din toamnă. Spera că după integrare o să se mai ieftinească, însă s-a întâmplat contrariul. Partea de bani strânsă nu-i mai ajunge pentru avans“, a explicat o craioveancă, nemulţumită de situaţie.

Creştere de preţ de 50% în şase luni

Faptul că preţul apartamentelor a crescut artificial a fost sesizat deseori şi de reprezentanţii agenţiilor imobiliare din Craiova. „Preţurile cresc artificial. Din dorinţa de a obţine mai mult, proprietarii le anunţă la preţuri foarte mari“, a declarat Carmen Rădulescu, directoarea agenţiei imobiliare Carmen. Pentru un apartament care în toamna anului trecut valora aproximativ 40.000 de euro, proprietarii vor acum 60.000, fără să-i fi adus vreo îmbunătăţire. Considerând cursul valutar din septembrie-octombrie 2006 care, potrivit www.cursbnr.ro, era de 3,5 lei/euro, respectivul apartament valora aproximativ 140.000 de lei. Având în vedere că moneda europeană s-a devalorizat până la aproximativ 3,3 lei, dacă preţul respectivului apartament ar fi rămas de 40.000 de euro, proprietarul ar fi ieşit în pierdere (132.000 de lei). O creştere de preţ a respectivei locuinţe cu 2.400 de euro ar fi acoperit potenţiala pagubă. Preţurile au crescut însă cu până la 50% (în noiembrie şi decembrie cu 25 – 30%, iar de atunci, făcând un calcul matematic, rezultă o creştere de aproximativ 6%-8% pe lună).

„Apartamentele vechi nu merită mai mult de 600 de euro/mp“

Cu toate că preţurile locuinţelor au explodat în ultimele şase luni, reprezentanţii agenţiilor spun că preţul real al apartamentelor din Craiova este mult mai mic. „Metrul pătrat într-un apartament nou (dintr-un bloc construit în 2006 sau 2007) costă aproximativ 1.000 de euro. Având în vedere faptul că în localităţi precum Piteşti, care este mai dezvoltată decât Craiova, costă între 600 şi 800 de euro/mp, merită 800 de euro/mp“, a declarat unul dintre agenţii imobiliari de la Colosseum.
Situaţia este asemănătoare şi în cazul apartamentelor din blocurile vechi, al căror preţ este în jur de 1.000 – 1.200 de euro/mp, atâta că valoarea lor este mult mai mică decât cea a unei locuinţe dintr-un bloc nou. „Cele vechi nu merită mai mult de 600 de euro/mp“, a adăugat agentul de la Colosseum. Afirmaţia este susţinută şi de alţi agenţi imobiliari, dar valoarea reală sugerată de aceştia este diferită. „Preţul real al apartamenetelor din blocurile noi este cel din noiembrie 2006, adică de aproximativ 700-800 de euro/mp.
În cazul apartamentelor din blocurile noi, preţul nu este tocmai artificial pentru că vorbim de o construcţie nouă şi investiţia poate fi amortizată în timp“, a declarat Valeriu Onescu, directorul agenţiei Rai Imobiliare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII