12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Foame de bani

Pentru banii guvernamentali nerambursabili, unii patroni au petrecut Paştele în maşină, stând la coadă în faţa sediului ANIMMC din Craiova. Ieri, în ziua de deschidere a programelor de finanţare, se depuseseră deja 156 de cereri. Întreprinzătorii au făcut liste de aşteptare, în speranţa că vor prinde un loc mai în faţă.

Sute de mici întreprinzători din toată ţara au luat ieri-dimineaţă cu asalt oficiile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderi Mici, Mijlocii şi Cooperaţie (ANIMMC), în speranţa că se vor afla printre cei care vor primi fonduri nerambursabile de la guvern. ANIMMC a pus în acest an la dispoziţia firmelor mici şi mijlocii fonduri în valoare totală de 750 de miliarde de lei vechi, care pot fi accesate prin cele opt programe de finanţare aflate în derulare. Spre deosebire de 2006, în acest an, cererile pot fi depuse la cele opt oficii deschise în teritoriu pentru a se evita cozile, însă măsura nu a fost suficientă. La oficiul teritorial din Craiova, oamenii s-au aşezat la coadă încă de săptămâna trecută, iar la ora 9 dimineaţa, când s-a deschis sediul, reprezentanţii firmelor au început înscrierea. Pentru asigurarea ordinii, OTIMMC a apelat la poliţiştii comunitari şi la agenţii unei firme de pază. În doar două ore, se depuseseră deja 156 de dosare şi înscrierile continuau.
„La deschiderea sediului, peste 100 de persoane aşteptau la uşă. Am înţeles că s-au făcut liste de către patroni ca să se ţină rând, însă noi nu am ţinut cont de ele, după cum am anunţat.
După înscriere, în 48 de ore, dosarele vor fi trimise la ANIMMC pentru evaluare, iar beneficiarii de fonduri vor primi notificări sau negaţii în termen de 25 de zile“, a precizat Roland Toma, coordonatorul Biroului de politici şi programe pentru IMM-uri, din cadrul agenţiei teritoriale Craiova a ANIMMC.

La coadă cu săptămâna

Patronii care stăteau la coadă spun că primii sosiţi s-au aşezat la rând încă de săptămâna trecută pentru a fi siguri că apucă un loc mai în faţă, cu mai multe şanse să prindă fonduri, având în vedere criteriul de selecţie – „primul venit, primul servit“. „Pe listele pe care le am eu sunt înscrise 77 de persoane. Nu le-am întocmit eu, ci doar le citesc. Au ajuns cu înregistrarea la numărul 33 şi eu, care stau aici de aseară de la 10.00, sunt la numărul 57. Am înţeles că acela care a fost primul pe liste a venit aici de câteva zile“, a spus Răzvan Ionăşcuţ, cel care citea listele. Unii dintre patroni au petrecut şi Paştele în maşină, pentru a nu-şi pierde locul de pe listă. Cei mai inspiraţi au fost patronii care au apelat la firmele de consultanţă. În schimbul unui comision de câteva procente din banii primiţi, ei au scăpat la statul la coadă, deoarece un singur consultant autorizat poate înregistra câteva zeci de dosare. Până ieri, spre orele prânzului, OTIMMC Craiova înregistrase 261 de cereri de finanţare. „Sistemul a fost deschis în totalitate, în sensul că la noi puteau să vină să depună cereri firme din oricare colţ al ţării. Au fost şi două-trei persoane care au reprezentat mai multe firme. Şi în justiţie firmele pot fi reprezentate, aşa că nu este nimic în neregulă dacă au apelat la firmele de consultanţă. În general, fiecare firmă a aplicat pentru mai multe programe. Foarte puţini patroni au depus dosare doar în cadrul unui program de finanţare“, a declarat Radu Mirea, directorul OTIMMC Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU