13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvestitorii, tentati de orasele mici

Investitorii, tentati de orasele mici

Orasele doljene mici au mai multe facilitati pentru investitori decât Craiova, unde nu mai exista terenuri disponibile racordate la utilitati sau o politica proprie de atragere a oamenilor de afaceri. In unele localitati, politica a dat roade.


Primariile micilor orase din Dolj au o politica mai agresiva decât Craiova in ceea ce priveste atragerea investitorilor in aceste localitati. Cel putin asa reiese din declaratiile responsabililor in domeniu.


Spre exemplu, orasul Calafat pune la dispozitia oamenilor de afaceri zeci de hectare de terenuri racordate la utilitati si scutiri de la plata impozitelor locale. „Avem pentru investitori oferte de terenuri atât racordate la utilitati, cât si cu posibilitati de racordare. Din 32 de hectare disponibile,12 sunt lânga viitorul pod Calafat-Vidin. In ceea ce priveste facilitatile, vom da maximum permis de lege. Trebuie sa dam posibilitatea investitorilor sa câstige, pentru ca asa ne va ramâne si noua. Câstiga si primaria, indirect, prin impozitele pe salariile oamenilor pe care ii angajeaza investitorii“, a declarat Petre Traistaru, primarul orasului. La fel se intâmpla si la Bailesti, unde primaria s-a axat pe scutiri de impozite pe perioade „de gratie“. Potrivit primarului Ion Negret, câteva firme beneficiaza deja de facilitati. Sunt scutite de impozitul pe terenuri firmele care investesc in zona industriala pe perioade de doi-trei ani. „Scutim societatile de impozitele pe terenuri pâna când incep sa intre pe productie“, a afirmat primarul Negret.


Scutirile atrag investitori


In schimb, la Segarcea, politica primariei este ceva mai nuantata. Spre exemplu, administratia locala intentioneaza sa puna la dispozitia firmelor toate spatiile si terenurile disponibile.


„Daca investitorii angajeaza peste 50 de persoane, putem acorda si anumite facilitati. Pentru investitiile mari, mergem cu scutirile pe terenuri si cladiri o perioada de pâna la zece ani, iar pentru cele mici, oferim reduceri de 20% pe an. Banii se intorc la buget din impozitul pe salariile angajatilor“, a afirmat, la rândul sau, Nicole Popa, primarul orasului.


Filiasul, fiind mai apropiat de Craiova si cu deschidere la DE 70, este si mai tentant din acest punct de vedere. Iar politica primariei este si ea agresiva, mai ales ca fabricile de stat, cum ar fi cea de transformatoare, care angaja o mare parte din populatie, au intrat in faliment. „Am decis sa acordam scutiri de la plata impozitului pe teren pâna la intrarea pe productie si facilitati la obtinerea autorizatiilor. In plus, primaria se ocupa de toate avizele necesare“, a afirmat Nicolae Stancioi, primarul localitatii.


Conditiile avantajoase au determinat un grup de oameni de afaceri români si italieni sa investeasca la Filiasi. Societatea Glasstherm va deschide acolo un depozit de centrale termice pe gaz italiene la inceputul lunii aprilie, dupa care firma isi va extinde investitia in productie. Pentru inceput, cheltuielile se ridica la circa un milion de euro, dupa cum a precizat Marin Barbu, unul dintre patroni.


Nu peste tot facilitatile si atrag investitorii. Este si cazul localitatii Dabuleni, unde primarul Nicolae Dragoi, se plânge ca firmele care vor sa investeasca ocolesc orasul. „Numai sa vina investitori, ca le acordam facilitati. A incercat sa vina acum doi ani un italian, dar nu a gasit spatii si a plecat la Corabia. Avem, in schimb, terenuri si putem acorda scutiri la impozite de pâna la cinci ani“, a spus Dragoi.


La Craiova, singura facilitate este prevazuta de noul Cod Fiscal. O politica proprie in acest sens nu exista. „Potrivit Codului Fiscal, pentru investitiile in cladiri de peste 500.000 de euro se poate acorda ca facilitate scutirea de impozite pe o perioada de pâna la cinci ani inclusiv. Este vorba de cladirile noi. Pentru cele construite inainte de 1 ianuarie 2007, se pot stabili cote de 0,25% pe o perioada de pâna la trei ani in urma. Nu exista o hotarâre a consiliului local generica pentru investitori, se face pe fiecare caz in parte. Alte facilitati nu avem, terenuri disponibile nu mai exista“, a precizat Nicolae Pascu, directorul economic al Primariei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS