25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Exista hackeri maligni si benigni“

„Exista hackeri maligni si benigni“

Presedintele Microsoft, Bill Gates, a numit joi, intr-un interviu acordat TVR, doua tipuri de hackeri: maligni, spargatorii de sisteme pentru care exista legi sa ii pedepseasaa, si benigni, ale caror aplicatii software pot fi dezvoltate.


„Cuvântul hacker acopera foarte multe tipuri de comportament… Trebuie sa facem distinctii pentru ca sunt cei care se joaca cu sistemul, gasesc problemele pe care in mod responsabil le raporteaza. Asta e un câstig. Apoi sunt cei care sunt criminali si care sparg sistemele, sterg informatiile, iar asta seamana cu un jaf armat intr-o forma digitala. Din fericire, exista legi care pedepsesc asemenea acte. De aceea trebuie sa distingem intre aceste tipuri de activitati, pentru ca una este benigna, iar cealalta maligna“, a comentat cofondatorul Microsoft, Bill Gates, facând o distinctie clara intre hackeri.


Presedintele Microsoft a aratat ca ceea ce creeaza hackerii poate fi util, pe de o parte pentru dezvoltarea de programe pe un anume tip de arhitectura, iar pe de alta parte pentru hacker si evolutia lui intr-o companie: „Daca studiezi produsul si vezi cum lucreaza, ii intelegi arhitectura si gasesti unele probleme pe care le raportezi in mod responsabil, atunci, da, oamenii ar fi impresionati si pot aparea oportunitati de angajare“.


Presedintele Microsoft a prezentat joi, la Bucuresti, sistemul de operare Windows Vista si suita de aplicatii de birou Office 2007 si Exchange Server 2007, eveniment pe care Gates l-a plasat in cadrul lansarii globale care a avut loc marti, când produsele au fost lansate simultan in peste 70 de state. Fondatorul Microsoft a spus cu aceasta ocazie ca multi români au contribuit la dezvoltarea produselor lansate vineri.


„Multi români au contribuit la dezvoltarea acestui sistem de operare, nu este vorba doar despre românii care muncesc la Microsoft, ci si de companii partenere, cum ar fi grupul Gecad, parteneri care au avut un input important“, a explicat multimiliardarul american. Windows Vista este primul sistem de operare complet nou pe care liderul pietei de software l-a scos in ultimii cinci ani.


Un programator de origine româna, Alex Ionescu, sustine ca a decodificat tehnologia de tip Digital Rights Management Administrarea Drepturilor Digitale, folosita de Microsoft pentru a deteriora calitatea continutului atunci când este rulat pe calculatoare neautorizate, potrivit paginii on line trustedreviews.com. Programatorul se teme sa isi publice descoperirea deoarece ar putea fi dat in judecata de Microsoft. Ionescu a dezvaluit ca „demersul poate fi realizat fara vreun driver special“ si ca acesta consta „in a pacali, pur si simplu, sistemul de operare, ca s-au efectuat toate verificarile cerute anterior“.


„In practica, aceasta este o veste extraordinaraa pentru multi, deoarece va permite utilizatorilor cu monitoare sau placi video mai vechi sa ruleze la parametri optimi continuturi media“, a declarat programatorul român.


Reprezentantii Microsoft au declarat ca Windows Vista este cel mai sigur sistem de operare din istoria companiei, iar acum vânatorii de recompense vor testa acest lucru, potrivit paginii de internet theledger.com. Majoritatea expertilor sunt de parere ca Vista depaseste predecesorul sau, Windows XP, in ceea ce priveste siguranta, insa, potrivit Reuters, chiar si Microsoft recunoaste ca noul sistem nu este impenetrabil, atacatorii urmând sa caute cu siguranta metode de a-l sparge. Hackerii pot folosi vulnerabilitatile Vista pentru a ataca site-uri, pentru a trimite spam si a se implica in fraude on line. Vista este dotat cu un program anti spyware inclus si noua modalitate de control a contului personal reduce posibilitatile utilizatorilor de a instala din greseala programe daunatoare.


IDefense Labs, o subsidiara a companiei tehnologice VeriSign, a anuntat de curând ca ofera opt mii de dolari primilor sase cercetatori care depisteazaa erori la Vista si inca patru mii pentru asa-numitul „explotator“, programul necesar pentru a profita de respectiva slabiciune, potrivit theledger.com.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS