22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLeul, vedeta caselor de schimb valutar

Leul, vedeta caselor de schimb valutar

Surplusul de valuta adus in tara de „stranieri“ a facut ca moneda nationala sa se aprecieze in ritm galopant. Euro si dolarul american au inregistrat vineri cele mai mici cotatii din ultimii ani. Analistii din piata apreciaza ca tendinta se va mentine si in perioada urmatoare.


Moneda europeana si dolarul american s-au aflat vineri la minimele inregistrate in ultimii patru, respectiv sase ani.


Conform cursului de schimb oficial, euro a fost cotat vineri de BNR la 33.576 de lei, iar dolarul american la 25.413 lei.


Pe parcursul zilei de vineri, aprecierea leului a fost vizibila si la casele de schimb din Craiova. Potrivit acestora, numarul de clienti care cumpara valuta europeana sau americana a scazut drastic in ultimele zile. Majoritatea clientilor vând valuta pentru ca au nevoie de bani pentru Sarbatori. „Nu sunt foarte multi clienti care cumpara valuta in aceasta perioada. Majoritatea vând. Pot spune ca, spre deosebire de alte perioade, acum avem cumparatori la jumatate. A intrat multa valuta in tara de la cei care muncesc in strainatate. De aceea au scazut preturile“, a spus reprezentanta casei de schimb valutar TTC Exchange. Aici, un euro era cotat la vânzare cu 34.000 de lei, iar la cumparare – cu 33.400 de lei. La fel a afirmat si M.P., reprezentanta casei de schimb valutar Alborz Exchange: „De obicei, in preajma Sarbatorilor, majoritatea clientilor vin sa vânda valuta“. La aceasta casa, un euro se vindea cu 33.800 de lei si se cumpara cu 33.500 de lei, in timp ce dolarul american se cumpara cu 25.600 de lei si se vindea cu 25.900 de lei.


Depreciere la minut


La Egipteanul Valuta, cursul de schimb s-a modificat chiar in timpul unei tranzactii. Astfel, euro a scazut la cumparare de la 33.500 de lei la 33.400 de lei, in timp ce la vânzare a ramas la 33.800 de lei. O parte a celor care stateau la coada sa vânda euro au plecat imediat la o casa de schimb alaturata, unde cursul la cumparare ramasese 33.500 de lei. Dolarul american era cotat la vânzare cu 25.900 de lei, iar la cumparare cu 25.600 de lei. Rezerva de lei a casei de schimb s-a epuizat la o singura tranzactie, când un craiovean a schimbat 17.000 de euro. Analistii din piata sustin ca aprecierea spectaculoasa a monedei nationale este cauzata de intrarile mari de valuta in tara de la românii care lucreaza in strainatate. Ei crediteaza cu sanse mari continuarea deprecierii celor doua valute si in perioada urmatoare. Totodata, sunt destul de rezervati in ce priveste continuarea aprecierii leului in acelasi ritm sustinut ca pâna acum. Analistii mai cred ca una dintre cauze ar putea fi deficitul de cont curent ridicat si faptul ca sumele mari venite de la UE ca fonduri structurale sunt in pericol sa nu fie absorbite din lipsa de proiecte.


Incepând cu 1 ianuarie 2002, euro a intrat propriu-zis in circulatie si in buzunarele cetatenilor europeni, inlocuind moneda folosita pâna la acel moment doar interbancar, ECU. Doar 12 dintre cele 15 state membre au adoptat-o initial, iar ulterior li s-a alaturat si Grecia. Euro a devenit un simbol al UE. Monedele si bancnotele nationale ale statelor din Zona Euro au fost scoase din circulatie pe 28 februarie 2002. Paritatea euro/dolar la momentul introducerii menedei europene era de 0,9032 dolari pentru un euro. De la momentul introducerii insa, euro s-a apreciat in mod constant si sustinut, câstigând pe parcursul celor patru ani 46% fata de moneda americana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS