14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEticheta spune totul despre vinul cumparat

Eticheta spune totul despre vinul cumparat

Craiovenii ar trebui sa citeasca atent eticheta inainte de a cumpara vin de Sarbatori.


Sticle cu Feteasca, Tamâioasa, Busuioaca, Merlot, Cabernet, adica vinuri albe, rose, rosii, se ingramadesc in magazine si devin in perioada aceasta vedetele rafturilor de bautura. Multitudinea de sortimente de vin de productie româneasca sau de import da dureri de cap craiovenilor când vine vorba de alegerea vinului potrivit.


Cititi eticheta!


In ceea ce priveste alegerea unui vin, aceasta trebuie facuta atât in functie de buget, cât si de inscrisurile de pe eticheta. „In functie de buget pot fi alese vinuri de inalta calitate obtinute din soiuri cu insusiri tehnologice superioare, cultivate in areale viticole consacrate, vinuri cu DOC (denumire de origine controlata) sau VS (vinuri superioare), obtinute din soiuri de inalta calitate“, a spus Cristina Vladu, inspector vitivinicol la Inspectia de stat pentru controlul tehnic Vitivinicol (ISCTV), din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


Inscriptiile de DOC si banutul auriu de pe sticla atesta faptul ca procesul de productie si imbuteliere a respectivului produs au fost atent supravegheate si corespund normelor, fiind un produs de calitate, incadrându-se in criteriile legislative actuale. Acestea, ca si vinurile superioare sunt imbuteliate in sticle.


Atentie la bauturile aromatizate pe baza de vin


Potrivit Cristinei Vladu, persoanele cu venituri mici pot achizitiona vinuri de masa imbuteliate la sticla tip PET (de plastic) de doi litri, dar ar fi de preferat ca acestea sa fie un produs al firmelor cunoscute. In acest moment, vinurile imbuteliate la PET au un pret ce porneste de la aproximativ trei-patru lei/litru. „Când alegeti un vin trebuie sa fiti foarte atenti la eticheta pentru ca pe piata exista vinuri cu etichete asemanatoare celor de vin, care sunt de fapt bauturi aromatizate pe baza de vin“, a adaugat Vladu. Aceste bauturi aromatizate pe baza de vin contin vin in proportie de numai 70-80%, iar pe lânga vin mai contin apa, arome sintetice, coloranti.


Amenzi de 100.000 RON


ISCTV supravegheaza permanent continutul cu vinuri sau vrac (in fiecare luna sunt prelevate probe in vederea efectuarii de analize fizico-chimice). „De la inceputul anului si pâna in prezent au fost date amenzi in valoare de aproximativ 100.000 de lei noi si au fost retrase de la comercializare 177 de sticle de 0,75 litri, 180 de sticle de 1,5 litri si 294 de sticle tip PET de doi litri in vederea redirectionarii catre distilerii sau fabricarea otetului“, a adaugat Vladu. Agentii economici sanctionati vindeau vinuri falsificate sau care nu respectau anumiti parametri de calitate impusi de legislatia in vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS