16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriA crescut interesul pentru cabane

A crescut interesul pentru cabane

Daca anul trecut craiovenii nu erau incântati de ideea achizitionarii unui teren in zonele turistice, pe care sa-si construiasca o casa de vacanta, se pare ca in timp acestia si-au schimbat parerea. Numarul craiovenilor interesati sa aiba propria casa de vacanta este in crestere.


Cu mai putin de o saptamâna inainte de Craciun si cu vreo doua inainte de Revelion intrebarea fireasca este daca locuitorii din Craiova au fost sau nu tentati sa inchirieze o cabana pentru a-si petrece Sarbatorile de iarna. Ei bine, din cautari indelungate va pot spune ca agentiile de turism nu prea au avut spre inchiriere cabane, oferind diverse sejururi la hotel sau la pensiuni din tara si din strainatate. Nici agentiile imobiliare nu au avut spre inchiriere astfel de imobile, dar nici craiovenii nu s-au inghesuit sa solicite, asa ca oferta „a venit in intâmpinarea cererii“. Craiovenii care au dorit sa petreaca Sarbatorile intr-un cadru intim, inchiriind o cabana, au fost nevoiti sa caute ofertele de pe net sau direct in localitatea dorita.


Rucar-Bran, printre cele mai solicitate destinatii


Daca anul trecut craiovenii nu apelau la agentiile imobiliare pentru a-si achizitiona un teren sau o casa de vacanta, anul acesta numarul lor a crescut. Totusi, daca in 2005 cele mai cautate zone erau, potrivit specialistilor din piata imobiliara, Poiana Brasov si Baile Herculane, in timp, gusturile craiovenilor s-au schimbat. „Avem solicitari in special in zona Rucar-Bran pentru ca acolo sunt terenuri ieftine si o data achizitionate trec in proprietatea cumparatorului. La Rânca, de exemplu, cele mai multe sunt doar concesionate“, a spus unul dintre agentii imobiliari de la Colosseum. Potrivit acestuia, in zona Rucar-Bran, metrul patrat de teren costa aproximativ 35 de euro (exista insa suprafete si mai ieftine, si mai scumpe). In ceea ce priveste terenul din zona Predeal, acestea sunt, potrivit specialistilor imobiliari, mai scumpe si cererea mai mare pentru ele este inregistrata in Bucuresti. Totusi, craiovenii cu bani se orienteaza si catre alte zone. „Avem solicitari cam in toate zonele“, a declarat Teodor Popescu, directorul agentiei Dorcas Imobiliare. Potrivit acestuia, e insa destul de greu pentru o agentie din Craiova sa intermedieze vânzarea-cumpararea de imobile din alte localitati.


Craiovenii vor teren la munte


Pâna acum, cumpararea caselor de vacanta gata construite, prin intermediul agentiilor imobiliare, nu si-a gasit inca un loc pe lista de prioritati a craiovenilor. Acestia sunt insa tentati de achizitionarea terenurilor. „Cam 80% din solicitanti vor terenuri, restul dorind sa achizitioneze si cabane“, a spus un agent imobiliar de la Colosseum.


Exista insa si zone, in apropierea Craiovei, unde se vând doar cabane, cei interesati preluând dreptul de concesionare. „Multi si-au concesionat la Rânca, la Horezu, pentru a-si ridica o cabana pe care ulterior sa o inchirieze sau pentru propria folosinta“, a declarat Teodor Popescu. Astfel, investitia intr-un teren la munte, intr-o zona apreciata de turisti, poate fi profitabila atât din perspectiva construirii unei pensiuni sau a unui hotel, cât si din perspectiva construirii unei case de vacanta.


Aceasta ofera posibilitatea relaxarii in orice perioada a anului fara a plati nimic in plus si fara a fi conditionat de eliberarea camerei la o anumita ora.


Pretul terenului pe Valea Prahovei


Statiunile de pe Valea Prahovei (Sinaia, Busteni, Azuga sau Predeal) sunt locatii care atrag dupa sine investitii substantiale deoarece preturile terenurilor din aceste zone sunt destul de ridicate.


In Sinaia, pretul terenului porneste de la aproximativ 100 de euro/metrul patrat. Totusi, pretul urca pâna la peste 150 de euro/mp (Sinaia, zona de vile rezidentiale, utilitati pe proprietate – 160 de euro/mp). La Busteni, pretul unui metru patrat este, potrivit anunturilor de pe internet, tot undeva in jurul valorii de 160 de euro, iar la Azuga ajunge pâna la 180 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS