19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenii, satui de „capsunarit“

Oltenii, satui de „capsunarit“

Daca, mai anii trecuti, mirajul muncii in agricultura in strainatate cuprinsese mii de români, anul acesta, oltenii incep sa bata in retragere când vine vorba sa se inscrie in baza de date a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca.


In prima zi a actiunii de inscriere in baza de date a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), in primele doua ore ale diminetii, doar 17 persoane si-au manifestat interesul sa plece la munca in strainatate. Situatia s-a mentinut pâna la sfârsitul programului. „Pâna la aceasta ora (15.30 – n.r.) au fost depuse aproximativ 20 de cereri. Numarul celor care s-au interesat a fost insa ceva mai mare“, a declarat Georgiana Enache, inspector in cadrul Servicului de Recrutare a Fortei de Munca din cadrul OMFM. Potrivit acesteia, multi dintre craiovenii care au venit sa se intereseze vor depune dosarele abia mâine, deoarece cazierele le vor fi eliberate abia astazi. „Unii au spus ca li se vor elibera cazierele juridice in jurul orei 16.00. Mâine (astazi – n.r.) vom prelungi programul de depunere al dosarelor pâna dupa ora 16.00“, a mai spus Enache. In plus, trebuie luat in considerare faptul ca persoanele care sunt deja in baza de date a OMFM nu mai sunt inscrise inca o data.


Persoanele care s-au hotarât totusi sa se inscrie in baza de date a OMFM sunt impulsionate in primul rând de posibilitatea unui trai mai bun. „Salariul foarte mic de la noi m-a determinat sa-mi depun dosarul aici. Nu am mai plecat pâna acum, dar vreau sa incerc“, a declarat Luminita, o craioveanca de 38 de ani.


Se cauta femei pentru munca in strainatate


Oltencele (actiunea de inscriere se adreseaza doar persoanelor de sex feminin) care viseaza la un loc de munca in strainatate, in domeniul agricol, se mai pot inscrie si astazi in baza de date a OMFM, evenimentul, organizat de OMFM, desfasurându-se in Craiova, in perioada 27-28 noiembrie. Actiunea are loc la sediul Casei Studentilor din Craiova, in intervalul 9.00-16.00. „Ne propunem sa venim in intâmpinarea ofertelor de munca din strainatate si a persoanelor care doresc sa munceasca in afara hotarelor tarii“, a declarat Daniela Dobrin, directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj, la conferinta de presa de lansare a evenimentului.


Craiova, primul oras in care OMFM a organizat actiunea de inscriere


Astfel de actiuni vor mai avea loc in Buzau (4-5 decembrie), Vatra Dornei (6-7 decembrie), Falticeni (8 decembrie). „Am ales zonele in care mergem in functie de numarul de persoane care au manifestat interes pâna acum pentru astfel de locuri de munca. Doljul a ocupat unul dintre locurile fruntase, astfel ca am hotarât sa venim intâi aici“, a spus Georgiana Enache.


Actiunea reprezinta primul pas in procesul de recrutare si plasare a fortei de munca. Recrutarea efectiva de personal va avea loc ulterior, in masura in care persoanele din baza de date corespund cerintelor locurilor de munca din strainatate.


Sute de solicitanti au participat anul trecut la preselectie


La preselectia organizata in luna august a anului trecut de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca pentru ocuparea unor locuri de munca in Spania si Germania au participat sute de persoane din toata tara (Dolj, Olt, Calarasi si chiar Iasi). Unii din solicitantii de atunci ai unui loc de munca venisera cu o seara inainte la Casa Studentilor, astfel ca si-au petrecut noaptea in masini sau pe spatiul din jurul cladirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS